Foto van troostdekentje.nl genomen voor maart 2020.
Foto van troostdekentje.nl genomen voor maart 2020. Foto:

Haak ook een troostdekentje

ALBRANDSWAARD - Troostdekentjes zijn dekentjes, maar ook knuffels en hartjes, worden belangeloos gehaakt door handige mensen voor kinderen die extra zorg of troost nodig hebben. Dit initiatief is al in vele gemeenten gestart, nu wil Stichting Welzijn Albrandswaard hier ook graag een steentje aan bijdragen door dit project te coördineren.

Het mes snijdt aan twee kanten. Mensen die graag handwerken zijn lekker creatief bezig voor dit mooie doel. Daarnaast ontvangen kinderen met een ernstige- en/of chronische ziekte, handicap, prematuur geboren, autisme, ADHD, waarvan een ouder ernstig ziek is, een gezinslid is overleden, die te maken hebben met huiselijk geweld, pleegzorg, etc. een mooi troostdekentje of knuffel.

Wie mee wil haken, kan zich aanmelden bij SWA, Yvonne Schults, 010-5018322. Nu de winkels dicht zijn hopen ze dat mensen zelf voldoende materiaal hebben om te starten. Hierbij gelijk een oproep voor materiaal, de dekens en knuffels moeten van 100 procent acryl worden gehaakt, dus wie nog wat heeft liggen kan dit bij SWA afgeven aan de Rijsdijk 17a in Rhoon. Op die manier kunnen ook minder bedeelde mensen meedoen met deze actie.
Goede wol is 100 procent acryl bijvoorbeeld Saskia (Wibra) of Royal (Zeeman). Patronen voor dekens en knuffels haalt troostdekentje.nl van Internet.

De creatie graag wassen en afgeven bij SWA, voorzien van een kaartje met uw naam en de maat deken. SWA verzamelt alles en brengt het naar troostdekentje.nl, die zorgen voor verspreiding in Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant of Zeeland. Kijk voor meer info op troostdekentje.nl.


50.000e gezin vragen over opvoeden

ALBRANDSWAARD - Home-Start Nederland geeft steun aan het vijftigduizendste gezin met vragen over opvoeden. Ouders die bij Home-Start aankloppen, maken vaak net iets te veel tegelijk mee waardoor er spanningen ontstaan. En vaak hebben ze weinig familieleden, vrienden of kennissen in de buurt om op terug te vallen. Een vrijwilliger van Home-Start is dan een tijdelijke uitbreiding van hun netwerk. Ook de gemeenten Albrandswaard voert het Home-Start programma uit voor gezinnen met jonge kinderen én voor zwangere moeders.

De mijlpaal van het vijftigduizendste gezin is ook een signaal: er zijn steeds meer ouders die stress ervaren en vragen hebben over de alledaagse opvoeding. Tijdens de begeleiding wordt duidelijk dat ze niet de enigen zijn en dat ze er niet alleen voor hoeven te staan. Het is belangrijk dat ouders niet te lang wachten met het vragen van een extra steuntje van een vrijwilliger. Zo’n vrijwilliger is iemand die ervaring heeft met opvoeden en een training heeft gevolgd bij Home-Start. De vrijwilliger heeft tijd, luistert en haakt in op wat ouders zelf vragen. Dit lijkt eenvoudig en weinig, maar het effect is groot.

Het programma voor opvoedsteun wordt wereldwijd in meer dan twintig landen ingezet. In de BAR gemeenten wordt Home-Start uitgevoerd door CJG Rijnmond.

Wie een extra steuntje wil krijgen of bieden kan vrijblijvend contact opnemen met coördinator Jeanette Dekker via 06-35124547 of j.dekker@cjgrijnmond.nl. www.home-start.nl.

Het 50.000ste gezin dat hulp van Home-Start krijgt.