Woningcheck brandveiligheid

ALBRANDSWAARD – Hoe brandveilig is mijn woning en wat kan ik doen om het (nog) veiliger te maken? Huurders van Woningbouwvereniging Poortugaal kunnen voor het antwoord op deze vragen meedoen aan de gratis woningcheck. Tijdens deze woningcheck controleert een medewerker van de afdeling Veilig Leven van de brandweer de woning. Ook geeft hij informatie over brandveiligheid en waar nodig wordt een rookmelder op kosten van Woningbouwvereniging Poortugaal opgehangen.

Burgemeester Jolanda de Witte was op 26 september, de start van de Nationale Brandpreventieweek, samen met René Kouters directeur-bestuurder van Woningbouwvereniging Poortugaal, aanwezig bij de uitvoering van een van de woningchecks. ,,Vaak zijn we ons niet bewust van de brandveiligheidsrisico's in ons huis. De meterkast wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt als opslagruimte waardoor de afsluiter voor het gas niet of slecht bereikbaar is. En tafeltjes, planten en andere accessoires zijn leuk en gezellig, maar kunnen ook in de weg staan als je snel je huis moet verlaten. Zo'n rondje door het huis met iemand van de brandweer wijst je op dat soort zaken. Het is dus echt zinvol."

De woningcontrole wordt uitgevoerd aan de hand van een checklist. Daarop staat per thema (onder andere: entree, bewoners, woonkamer) een aantal vragen. Bijvoorbeeld: is het huisnummer goed zichtbaar vanaf de weg? Kunnen alle bewoners zelfstandig de woning verlaten? Weet u wat u moet doen bij 'vlam in de pan'?

De gemeente Albrandswaard is in 2017 gestart met het project brandveiligheid. Tijdens dit project worden woningchecks uitgevoerd in samenwerking met de Brandweer Rotterdam-Rijnmond en de woningcorporaties. Na Rhoon is nu Poortugaal aan de beurt.

Met dit meerjarenproject wil de gemeente, in samenwerking met de brandweer en de woningbouwverenigingen, de veiligheid onder haar inwoners vergroten door voorlichting en preventie. Zo kan het niet hebben van een rookmelder grote gevolgen hebben. Brand wordt (te) laat ontdekt met alle desastreuze gevolgen van dien. Met dit project hoopt de gemeente het aantal slachtoffers bij branden tot het minimum te beperken.

Meer informatie
Voor meer informatie over brandpreventie kan men terecht op www.rijnmondveilig.nl/veilig-leven of bellen naar de afdeling Veilig Leven: 0900-8387.


Gezelligheid bij het Boerderijtje

ALBRANDSWAARD - De activiteiten van het Boerderijtje zijn nog springlevend, ze zijn alleen van locatie veranderd. Zaten ze eerst in het oude witte boerderijtje in het centrum, nu kan men terecht in de Klepperwei, Zwaluwenlaan 1, Rhoon. Op maandag tot en met donderdagochtend vanaf 10 uur kan men een kopje koffie drinken in de brasserie. Op woensdag en donderdag kan men vanaf 10 uur kaarten maken. Wie interesse heeft in miniaturen, kan ook terecht bij de poppenhuizenclub, waar de dames en heren de meest creatieve poppenhuizen, inrichting, poppetjes, beestjes en meubeltjes maken.