Hier wordt hard gewerkt om de lamp weer brandend te krijgen.
Hier wordt hard gewerkt om de lamp weer brandend te krijgen. Foto:

Zonde om weg te gooien: Kom naar Rapair Café!

POORTUGAAL - Het Repair Café is inmiddels een bekend begrip in heel Nederland. In vele plaatsen bestaat er zo'n plek waar je met kapotte apparaten terecht kunt. Ook in Poortugaal zit alweer vijf jaar een Repair Café. Gemiddeld zes vrijwilligers zijn op de laatste zaterdag van de maand aanwezig in De Boekenstal met volle gereedschapskisten om reparaties uit te voeren.

Door Astrid Potuijt

Als ik binnenkom wordt er gewerkt aan een staande lamp, een keukenmachine en een stofzuiger. Aan de leestafel zitten een aantal mensen te wachten totdat ze geroepen worden. Ze hebben zich eerst bij vrijwilliger Astrid gemeld die de reparatie op een formulier invult. Een mevrouw is aan de beurt en haalt een klein koffiezetapparaat uit haar tas. Na enige tijd weet vrijwilliger Frank dat de schakelaar kapot is. ,,Ik zal een nieuwe gaan kopen en dan kom ik volgende maand terug", zegt de dame.
Twee andere vrijwilligers stoeien met de draden van de lamp. De eigenaresse van de lamp zit rustig te wachten. ,,Het duurt lang, maar als het ze lukt om hem te maken, is dat het me meer dan waard", zegt ze.
Er hangt een fijne sfeer in De Boekenstal. Geen gejakker of stress. 'Klanten' zitten rustig te wachten en kletsen met elkaar. De vrijwilligers proberen alles wat er op tafel komt, te repareren. ,,We helpen elkaar", vertelt een van de mannen, ,,De een weet meer van dit en de ander meer van dat. We gebruiken natuurlijk ook internet om tot oplossingen te komen." Stofzuigers, koffiezetapparaten en keukenmachines domineren de top drie. ,,Er zijn veel producten die 'forever closed' zijn. Dat betekent dat het apparaat niet met schroeven dicht zit, maar het kunststof is op elkaar geslagen. Daardoor is het erg lastig te repareren. Tijdens het openmaken kan er dan nog wel eens iets afbreken."

Het Repair Café ontstond met de gedachten dat weggooien zonde is. Niet iedereen is technisch onderlegd en met een kapot broodrooster dat 20 euro kostte, ga je niet even naar een officiële reparateur. Onderzoekskosten zijn vaak al vele malen hoger dan de aanschaf. Bij het Repair Café betaalt men slechts een donatie. Klanten kunnen zelf bepalen hoeveel deze reparatie ze waard is. Van het geld dat wordt verdiend, worden nieuwe gereedschappen gekocht. Zo wordt de afvalberg iets minder hoog.
,,We moeten ook gewoon lief zijn voor onze spullen. Als je een koffiezetapparaat iedere drie maanden ontkalkt, gaat hij bijvoorbeeld al veel langer mee."
Sinds september is het Repair Café ondergebracht bij Stichting Welzijn Albrandswaard. Vrijwilligers kunnen zij altijd wel gebruiken. ,,We zoeken nog iemand die naaimachines kan repareren", wordt er gezegd. ,,En technische vrouwen worden ook uitgenodigd om eens langs te komen."

Iedereen kan terecht bij het Repair Café met apparaten die niet meer naar behoren werken of met kapot houten speelgoed. Deze zaterdag is het café open vanaf 10 uur en tot 12 uur kan men apparaten aanmelden. Om 13 uur sluiten de deuren. Meer informatie via SWA www.welzijnalbrands
waard.nl of 010-5018322.

Stofzuigers staan in de top drie van kapotte apparaten.