Activiteiten Bonhoeffer

ALBRANDSWAARD - Op 9 April 2020 is het 75 jaar geleden dat de Duitse theoloog, Dietrich Bonhoeffer is terechtgesteld. In zijn laatste jaren schreef hij in de gevangenis brieven met gedichten en gebeden aan en voor zijn familie en naasten, maar ook voor zijn medegevangenen.

Rond het thema gevangenschap, verzet, oorlog zijn tal van evenementen in Rhoon en Poortugaal gepland, zoals een lezing over de oorlog door Bert Euser op 30 april 2020. Afgelopen donderdag was er in de Haven een lezing over het leven en werk van Bonhoeffer met als titel Bonhoeffer bruggenbouwer tussen geloof en rationaliteit, tussen kerk en cultuur en tussen traditie en moderne tijd.

Ds. Hans Buurmeester maakt deel uit van het Bonhoeffer Werkgezelschap. Hij ging in op de vraag hoe het kon dat een christen als Bonhoeffer uiteindelijk in het verzet terecht kwam met als uiterste consequentie de moord op de leider van het land: Hitler. Hij vertelde verder wie Bonhoeffer was, waarom hij voor de theologie koos om te bestuderen en hoe hij een theologie ontwikkelde die gekenmerkt wordt door ethische keuzes.

Zo zijn er door het hele seizoen verschillende activiteiten in het kader van 75 jaar na de tweede wereld oorlog in de kerken van Poortugaal en Rhoon. Niet alleen in deze dorpen, maar ook in vele plaatsen en steden in Nederland, wat geïnitieerd is door de Roos van Culemborg, www.deroosvanculemborg.nl.

Men kan schilderen aan de hand van gedichten van Bonhoeffer op dinsdag 19 november onder leiding van kunstenares Blandine van Noordt rondom het thema 'het licht overwint'. Er zijn er dilemma avonden met gastsprekers (een officier van justitie voor terrorismebestrijding, een gevangenispredikant, een rechter, een bankdirecteur) over morele dilemma's in hun eigen werk. Bonhoeffer was ook zeer muzikaal, dus worden deze activiteiten feestelijk afgesloten met een klezmermuziek avond met Joodse, Russische en Armeense verhalen op zaterdag 9 mei 2020.

Deze activiteiten worden gesponsord door Community Service Rotary Rotterdam Botlek en de kerken.

Meer informatie in het activiteitenboekje van de commissie Vorming en Toerusting in de hal van de kerken en op de site van http://gereformeerdekerkrhoon.protestantsekerk.net.