Een schets van het plan.
Een schets van het plan. Foto:

Nieuw plan voor verhuizing velden

RHOON - Opeens was het daar: een nieuw plan voor het verhuizen van de voetbalvelden en het bouwen van sociale woningen aan de Omloopseweg. Tammo Beishuizen van vv Rhoon legde het maandag 14 januari tijdens de commissie Beraad en Advies Welzijn op tafel. De (burger)raadsleden waren 'verrast' en een meerderheid leek wel oren te hebben naar het plan. Niet in de minste plaats omdat de omwonenden zich konden scharen achter het plan. Wethouder Martijn Heezen zegde toe zich nu eerst te focussen op het nieuwe idee en onderzoek te zullen plegen naar de haalbaarheid ervan.
,,Met dit alternatieve plan is er de mogelijkheid om snel te komen met een sportpark voor vv Rhoon en WCR en is er tijd voor de ontwikkeling van de Visie op de Rand van Rhoon", aldus Beishuizen, een van de insprekers die avond. In het plan is alles binnen de huidige grenzen gebleven en wordt niet overgestoken naar de polders, zoals wordt gesteld in de zogenoemde omklapvariant. ,,Het blijft op het eigen terrein, sociale woningen zijn mogelijk, er zijn geen dure grondaankopen nodig en het sportpark kan snel ontwikkeld worden."
Claire Groenewegen, die sprak namens bewoners van de Rand van Rhoon, meldde dat de groep zich aansluit bij deze variant. ,,De Rand van Rhoon blijft hiermee gevrijwaard van de overlastgevende voetbalvelden. Bovendien hebben we dan wat meer tijd voor de planontwikkeling van de Rand van Rhoon." Ook Martin van de Grind, vice-voorzitter van WCR, sprak positief over het plan. ,,Ik heb er vanmiddag even naar kunnen kijken en het lijkt me een prachtig plan."
Met de Visie Rand van Rhoon wordt haast gemaakt voor het geval de beste optie is de voetbalvelden daar naartoe te verhuizen. Het verzoek van het college van burgemeester en wethouders was om met minstens één scenario te komen in de Rand van Rhoon waarin de voetbalvelden zijn ingetekend. Alles wordt door het nieuwe idee 'on hold' gezet tot duidelijk is wat de haalbaarheid hiervan is.
Wethouder Martijn Heezen zei blij verrast te zijn met het plan en opperde meteen om deze 'variant' ook mee te nemen in de op te stellen Visie op de Rand van Rhoon. Echter, er werd door de partijen gevraagd om dit nieuwe idee apart te onderzoeken en dan verder te gaan.
EVA hamerde er daarnaast op dat de Polder Albrandswaard 'zeker het onderzoeken waard is'. ,,Die variant is vele malen goedkoper", aldus Mariëlle Vergouwe. ,,En 4,5 miljoen euro is veel geld voor onze gemeente. EVA wil beide locaties (Rand van Rhoon en Polder Albrandswaard) in de lucht houden en het derde scenario nu. Laten we ons niet verleiden tot een tunnelvisie, want dan gaan de grondprijzen ook omhoog. Laten we als gemeente kijken wat haalbaar is. De kosten moeten uiteindelijk doorslaggevend zijn." Ook PvdA pleitte voor de verhuizing naar Polder Albrandswaard. ,,Maar dit nieuwe plan is misschien wel de oplossing voor ons duivelse dilemma", aldus Henk Duurkoop.
Een andere vraag was om nog één keer naar de provincie te stappen en te vragen of er echt geen mogelijkheid ligt de voetbalvelden te verplaatsen naar de vijftien hectare in het Buijtenland van Rhoon. ,,In maart zijn de provinciale verkiezingen en je weet nooit wat er gebeurt", aldus Suzanne Remijn (VVD).
Wendy Verduijn (Stem-Lokaal): ,,We kunnen geen locatie verzinnen die niet op weerstand zal stuiten. Dat maakt dit een beladen onderwerp. Ik hoop dat we er met elkaar uitkomen."