Jasmijn van Hensbergen
Jasmijn van Hensbergen Foto:

Kinderburgemeesters aan het woord

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Jasmijn van Hensbergen is de nieuwe kinderburgemeester van Albrandswaard. Ze is maandag tijdens de vergadering van de gemeenteraad geïnstalleerd. Jasmijn neemt de taken van Femke Tempelman over. Femke, op de bovenste foto en Jasmijn op de onderste twee foto’s, kennen elkaar en zijn zelfs vriendinnen. Maandagavond spraken we Jasmijn net voor de installatie en dinsdag gingen we bij Femke op bezoek omdat zij vanwege de eindmusical op school niet bij de installatie kon zijn. 

Door Astrid Potuijt

Jasmijn
Jasmijn is elf jaar en gaat na de zomervakantie naar groep acht op de Don Bosco school. Ze meldde zich aan voor de functie van kinderburgemeester tezamen met zes andere kinderen. ,,Ik moest een filmpje maken waarin ik de punten benoemde waar ik aan zou willen werken en waarom ik kinderburgemeester wilde worden. Ik ging door naar de volgende ronde en had ik een gesprek met de burgmeester. Dat was heel leuk, want ik was op schoolkamp. Ik moest met mijn juffrouw naar een speciale kamer om daar te bellen met de burgemeester. En toen ik terug kwam van kamp, moest ik als eerste uit de bus. Toen ik uitstapte stond de burgmeester daar en vertelde mij dat ik de nieuwe kinderburgemeester was geworden.” Jasmijn straalt. Ze is absoluut niet verlegen en duidelijk erg blij met haar ‘baan’. ,,Ik wist even niet hoe ik moest reageren”, vertelt ze verder. ,,Het drong niet meteen tot me door.”

Rhoon got talent
De zaken die Jasmijn belangrijk vindt en waar ze aan wil werken zijn verkeersveiligheid, activiteiten voor jongeren en het schoonhouden van Albrandswaard. ,,Ik zou het leuk vinden als veel verschillende kinderen activiteiten voor jongeren bedenken en dat we dan kunnen stemmen welke we gaan uitvoeren. Ik zou dat dan bijvoorbeeld met de vorige kinderburgemeesters kunnen doen of met kinderburgemeesters uit andere gemeentes. Zelf zou ik het leuk vinden om ‘Rhoon got talent’ op te zetten.”

Verkeer
Voor verkeersveiligheid zou Jasmijn graag extra borden willen plaatsen. Zelf fietst ze iedere dag een minuut of vijf naar school en merkt dat de auto’s vaak veel te hard rijden op de dijken in Rhoon. ,,Het lijkt me leuk als we zelf borden kunnen maken om de automobilisten te waarschuwen. Want de weg is van ons allemaal.”

Sinterklaas
,,Ik weet dat Femke de Sinterklaasintocht het allerleukste vond om te doen. Ik kijk daar ook heel erg naar uit. Ik heb er heel veel zin om allerlei dingen te doen als kinderburgemeester. Het wordt druk, maar ik heb daar wel tijd voor.”

Jasmijn heeft nog geen politieke ambities voor de toekomst, maar dat zou na dit schooljaar zomaar kunnen veranderen. De kinderburgemeester voor Femke, Reese Kuyt besloot na een jaar burgmeesterschap ook dat ze toch wel graag de politiek in zou willen. Dus het kan nog alle kanten op. Maar voor nu wil Jasmijn graag model worden of iets in de journalistiek. 

,,Ik wil graag kinderen blij maken. Ze kunnen mij mailen en dan kan ik kijken of ik iets met hun tips of ideeën kan doen”, sluit Jasmijn af.

Na dit gesprekje vond de installatie plaats. Femke hield haar eerst korte toespraak voor de burgmeester en raadsleden. Dat deed ze verbluffend goed, alsof ze al tientallen keren zo’n gezelschap had toegesproken. Ze vertelde dat ze al kinderburgemeester wilde worden toen ze acht jaar was en wat dat ze ernaar uitziet om de stem van de kinderen uit Albrandswaard te zijn.

Femke
Femke ontmoet ik bij haar thuis. Het zijn haar laatste dagen op de Julianaschool. Na de zomervakantie gaat ze naar Portus Groene Hart waar ze Havo/Vwo tweetalig-onderwijs gaat volgen. We gaan buiten zitten en ze vertelt meteen dat ze het een bijzonder jaar heeft gevonden. Het woord ‘bijzonder’ komt nog vaker terug tijdens het gesprek. ,,Ik wil nog steeds het liefst journalistiek studeren en bij het Jeugdjournaal gaan werken”, vertelt ze. ,,Ik denk niet dat ik de politiek in ga, want het is best een grote verantwoordelijkheid.”

Actiepunten
De actiepunten van Femke bestonden uit speeltuintjes opknappen, kinderen en volwassenen meer naar buiten krijgen en moestuintjes bij de scholen. ,,In Ghijseland is de speeltuin opgeknapt en daar mocht ik de nieuwe speeltuin openen”, vertelt Femke. ,,De moestuinjes zijn niet gelukt, maar ik heb wel samen met de burgemeester en de scouting mee geweest om de grienden schoon te maken. Ook heb ik met mijn klas appels geplukt bij De Buytenhof. Ik vind het belangrijk dat kinderen ook zien hoe alles groeit en dat appels bijvoorbeeld niet alleen in de supermarkt liggen. En ik houd van de grienden. Ik kom er graag met mijn moeder. We hebben al een aantal keren bevers gezien.”

Zoals Jasmijn al vertelde, genoot Femke het allermeeste van de Sinterklaastocht door het dorp. Maar ook de video die ze opnamen bij Van Gelder samen met de kinderburgemeesters van Ridderkerk en Barendrecht, vond ze super leuk om te doen. ,,We deden twee uur over het maken van drie minuten video”, zegt ze lachend. ,,Maar de keer daarna toen ze een video moest opnemen voor de kerstboodschap deed ze dat met zoveel zelfvertrouwen, dat het leek of ze het al jaren deed”, valt hij moeder bij. ,,Je ziet echt dat ze daarin enorm gegroeid is. Ook het speechen, het praten voor een groep, gaat haar nu zoveel makkelijker af.”

Dodenherdenking
Dodenherdenking vond ze indrukwekkend. ,,Ik wist wat dodenherdenking was, maar ik wist niet dat wij dat in Albrandswaard ook deden. Normaal waren we ook altijd twee minuten stil thuis en stond de televisie aan, maar om er nu echt bij te staan en zelfs een krans te leggen, was bijzonder. Ik was de eerste kinderburgemeester die erbij mocht zijn in de geschiedenis van Albrandswaard. Ook al bijzonder.”

Ook ging Femke een dag naar Madurodam. Tijdens deze dag kwamen alle kinderburgemeesters uit het land samen en konden ze tips met elkaar uitwisselen. ,,Dat was ook echt heel leuk en informatief. Ik hoorde daar over een speeltuin met speeltoestellen voor gehandicapte kinderen. Misschien is dat nog eens een idee voor deze gemeente.”

,,Het was ook leuk om bij het jubileum van de natuurvereniging Carnisse Grienden te zijn. Ik kreeg daar een boekje overhandigd. Normaal zou ik toch nooit bij dat soort feesten aanwezig zijn.”

Burgemeester
Tot slot wil ik natuurlijk nog weten van Femke hoe het is om met burgemeester Jolanda de Witte op stap te gaan. ,,Ze is echt heel aardig”, zegt Femke. ,,Ik dacht er eigenlijk niet echt over na dat ze een burgemeester is. We hebben gezellig gekletst en ze is tenslotte ook gewoon een mens.”

Femke kijkt terug op een leuk en leerzaam haar. ,,Ik wens Jasmijn veel succes en ik hoop dat ze er net zo van geniet als ik heb gedaan. Ze kan altijd langskomen als ze advies nodig heeft, maar ook om lekker met de hond te spelen.”

Informeel afscheid
Woensdag kreeg Femke een informeel afscheid in het Huis van Albrandswaard. Ze ontving van de burgmeester een ketting met het infinityteken, een mok met foto’s van alle activiteiten waar ze bij aanwezig was geweest en een fototaart.

De keten
De kinderburgermeester draagt tijdens officiële gelegenheden een speciale keten. De keten is gemaakt uit ‘achtjes’. De achtjes - tevens het infinityteken - staan voor groep acht. Omdat de kinderburgemeester altijd in groep acht zit. De keten ligt in de kluis en komt er enkel bij speciale gelegenheden uit. 

Jasmijn is net geinstalleerd.
Femke Tempelman
De kinderburgemeester-keten

Advertenties uit de krant