Esther Roetman en Hans Keij fietsen graag samen door de natuur.
Esther Roetman en Hans Keij fietsen graag samen door de natuur. Foto:

Duofiets! ‘We zijn buiten en kletsen erop los’

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Hans Keij en Esther Roetman parkeren de auto bij Het Lokaal. Daar wordt de duofiets uit de schuur gehaald om een lekker rondje te gaan fietsen. Zo’n vijftien tot twintig kilometer op een middag. Na afloop drinken ze nog koffie bij Esther thuis in Hooge-Werf. 

De opvallende groene fiets die vernoemd is naar initiatiefnemer René Buis - die helaas korte tijd na de introductie van de fiets, vier jaar geleden overleed - is van alle gemakken voorzien. De fiets is elektrisch. De bijrijder - de gast, zoals Welzijn Albrandswaard ze noemt - hoeft niet te trappen, maar kan en mag dat wel. Een extra accu voor je weet maar nooit en achterop een tas met daarin een plaid, regenkleding, noodnummers, etc. Niks staat meer in de weg voor een fijn ritje door de natuur.

Hans Keij meldde zich als begeleider. Hij werd gekoppeld aan Esther Roetman en sinds die tijd, zo’n drie jaar, fietsen zij wekelijks samen een ronde. ,,We fietsen het liefst in de natuur. Zo hebben we een mooie ronde via Hoogvliet of we gaan de polders in. Het Valckesteynse bos is ook mooi”, vertelt Hans.

Kletsen in de buitenlucht
Esther woont in Hooge-Werf en kan sinds haar ziekte niet meer zelf fietsen. ,,Ik hoorde via via over de duofiets en ben eens gaan informeren. Voor mijn ziekte, fietste ik heel veel. Ik vond het altijd heerlijk. Tussen Hans en mij klikte het ook vanaf het begin. We praten onderweg over van alles en nog wat, maar hebben het veel over de natuur. Ik ken veel namen van bloemen en planten en als ik het niet weet, maak ik er een foto van om het aan mijn zoon te vragen.”

,,Het geeft mij veel voldoening om met Esther te fietsen”, zegt Hans. ,,We zijn lekker in de buitenlucht en tegelijkertijd kletsen we erop los. Het fijne van samen fietsen is dat je naast elkaar zit. Als je bijvoorbeeld een rolstoel duwt, is er minder contact.”

Zwaaien
Onderweg wordt er door medeweggebruikers vaak leuk gereageerd op de bestuurders van de fiets. Er wordt gezwaaid en mensen zeggen gedag. Ook wordt er volgens Hans en Esther veel rekening gehouden met de fiets op smalle dijkjes en straten.

Fijn vervoermiddel
,,Het lijkt erop dat nog niet veel mensen de weg naar de duofiets weten te vinden”, zegt Hans. ,,Terwijl het zo’n fijn vervoermiddel is. Het werkt ook zo eenvoudig. De begeleider belt met Welzijn Albrandswaard om de fiets een dagdeel, in de zomer kan je ook voor een avond kiezen, te reserveren. Het kost niets en je bent een paar uur gezond bezig in de buitenlucht. Daarnaast mag je als fietser van de duofiets ook nog eens gratis een kop koffie drinken bij Abel, Tasman en De Buytenhof.”

Aanmelden fietsmaatje
Wie fietsmaatje wil worden, kan terecht bij Welzijn Albrandswaard. Het enige wat nodig is een middag een instructieles volgen en vervolgens kan men gekoppeld worden aan een gast. Bel met 010 - 5018322 voor meer informatie.
 

Voorbijgangers reageren vaak leuk op de duofiets.

Advertenties uit de krant