Afbeelding

INGEZONDEN: Maak niet kapot wat u lief is

Algemeen

De Zegenpolder. Mooiste polder van Rhoon genoemd en vanouds hoog gewaardeerd. 

Sinds de jaren 80 nam de druk om de polders vol te bouwen flink toe evenals de verkeersdrukte op de Essendijk. Om de leefbaarheid in de regio te waarborgen moest die druk een halt worden toegeroepen. Daartoe werden er rond het jaar 2000 plannen bedacht waarbij de diversiteit in de regio het medicijn zou worden. De ingrediënten bestonden uit een geleidelijke overgang van de hectiek van stad en industrie naar het open polderlandschap ten zuiden van de Essendijk waar als tegenpool rust, stilte, leegte, heelheid, groen en hoogwaardige natuur voelbaar zouden worden. “Eindelijk ergens geen mensen”, verzuchte iemand. Het deels besloten landschap ten noorden van de Essendijk, dat minder gevoelig is voor verstoringen, kreeg de bestemming recreatie en landbouw. De meer kwetsbare open polders ten zuiden van de Essendijk kreeg de bestemming natuur. De schitterende uitzichten vanaf de dijken de polder in werden hoog gewaardeerd. De Essendijk zou een fietspad worden. Kortom, een logisch en prachtig plan dat in 2020 gerealiseerd zou zijn.

Niettemin werd tegen de mooie plannen jarenlang op allerlei fronten heftige tegenstand georganiseerd. Uiteindelijk zijn er compromissen gesloten en lijken de gemoederen bedaard. De uitvoeringsfase is in gang gezet. Het oorspronkelijke plan met natte natuur in de hele Zegenpolder werd gewijzigd in een plan met in het zuidelijke deel natte natuur en in het noordelijke deel natuurgerichte landbouw. 

Om als recreant optimaal te kunnen genieten van de Zegenpolder is het van belang om de hierboven genoemde kwaliteiten te waarborgen. Echter, lijkt het de plannenmakers maar moeilijk te lukken om daar aan te voldoen.

Er worden in de Rhoonse polders 1,25 miljoen recreanten per jaar verwacht. In de Zegenpolder ligt al een wandelpad en een schets voor meer wandelpaden dwars door de polder ligt klaar. Van de huidige bezoekers maakt naar schatting de helft gebruik van het aanwezige pad. Overigen lopen door de akkers of door het zuidelijke natuurgebied waar toegang verboden is. Allerlei gebiedsvreemde incidenten zoals auto’s, fietsers, landbouwdag, een kinderfeestje met muziek en barbecue e.d. doen zich voor. Onderzoek van omgevingspsychologen heeft aangetoond dat verstoringen in een gaaf landschap de aandacht trekken ten koste van de focus op het landschap. Het is dan ook wenselijk om de wandelpaden over de dijken en plaatselijk paralel daaraan in de Zegenpolder de te situëren waarbij struinen over knuppelpaden tussen het riet en over bruggetjes als extra natuurbeleving krijgen.        

De natuur is de basis van ons fysieke bestaan. De huidige achteruitgang van natuur en biodiversiteit raakt ons fysiek en mentaal. Het klinkt paradoxaal, maar de belevingswaarde van de natuur neemt toe naarmate we er meer gepaste afstand van houden. De schoonheid van het ongerepte wekt bewondering en dat maakt ons gelukkiger. Op deze manier kan iedereen genieten van de rust, stilte, leegte, heelheid, het groen, de natuur en natuurgerichte landbouw in de Zegenpolder.

Jan Binder

Advertenties uit de krant