Afbeelding

Het Rhoons Mandoline orkest houdt muziekdag

Algemeen

RHOON - In November bestond de vereniging Het Rhoons Mandoline orkest al 70 jaar. Op 18 juni houden zij sinds lange tijd weer een muziekdag, waarbij muzikanten mee kunnen oefenen, verschillende dirigenten aanwezig zijn en de dag dat er op het einde een inloopconcert gegeven wordt voor iedereen die graag wil komen luisteren. Het is de laatste muziekdag, want de vereniging wordt opgeheven. 

Mientje Veldhuijzen werd op haar tiende lid van de vereniging en is altijd blijven plakken. ,,Ik begon met mandolineles van Aartje Voogd. Samen met een aantal vriendinnetjes kregen wij op haar kamer - ze woonde toen nog bij haar ouders - mandolineles voor 1 gulden per keer. Toen we eenmaal een beetje konden spelen, mochten we bij de vereniging.” Mientje lacht bij de herinnering. ,,Ik ben nu 62 jaar en de Benjamin van de vereniging. Het is zo’n groot deel van mijn leven. We kennen elkaar alle zeventien zo goed en delen lief en leed met elkaar. Ik ga het enorm missen.”

Het Rhoons Mandoline orkest begon onder de naam ‘De Zonnige jeugd’ en ze repeteerden zeker een jaar of vijftien in een oude schuur aan de Molendijk. ,,Mientje rilt bij deze herinnering. Het was daar altijd zo koud. Gelukkig konden we na vijftien jaar terecht in een zaal van de Maranathakerk en weer later in het gebouw van muziekvereniging Volharding. Daar spelen we tot op heden nog steeds iedere donderdagmiddag.”
Mientje leerde de bas te bespelen. Iets wat haar goed lag en zelfs beter dan de mandoline. Omdat de muziekstukken nog met de hand werden uitgeschreven en de dirigent geen zin had om dit voor Mientje apart te doen, leerde zij alle muziekstukken in de G-sleutel. Niet helemaal zoals het hoorde, maar goed genoeg voor Mientje en het orkest.

Veel van de muziek die het orkest speelt werd gearrangeerd door dirigenten Cor Noordzij en Jan Wolters. Cor Noordzij was ruim dertig jaar betrokken bij de vereniging als dirigent. Zijn dochter Lenie Kerkhoven komt tijdens muziekdag ook dirigeren, ter nagedachtenis aan haar vader. Ook dirigent Wil Beek, Jan Wolters en de huidige dirigent Annemarie de Vroed, dirigeren bij de muziekdag.

Voor een optreden doen er vaak muzikanten mee vanuit andere orkesten, zodat ze genoeg variatie hebben. ,,Eens per jaar hielden we een groot concert en daarnaast traden we op bij verzorgingshuizen. We spelen van alles. Van Klassiek tot filmmuziek van onder andere Disney, maar ook meezingers.”

Dat de vereniging wordt opgeheven, gaat de muzikanten aan het hart. ,,De meeste worden te oud, er is geen belangstelling meer vanuit de jongeren generatie om zich aan te sluiten en daarmee valt het doek. Omdat de meesten van ons al zolang lid zijn, zijn we allemaal met elkaar verweven. We gaan het missen, maar ik hoop met heel mijn hart dat we contact met elkaar zullen behouden”, sluit Mientje af.

De muziekdag vindt plaats in De Brinkhoeve in Poortugaal. Het publiek is welkom bij het inloopconcert vanaf half vier. De toegang is gratis.

Mientje Veldhuijzen met de bas.

Advertenties uit de krant