Afbeelding
Foto: Ronald Hooijmeijer

Column Dominee Coen van Alphen: Pinksteren: begeesterd

Column Column

Hebt u ook het vervolg op The Passion gezien? Op Hemelvaartsdag werd The Passion: Hemelvaart uitgezonden. Daarin volgen we de leerlingen van Jezus na zijn dood aan het kruis. Stapje voor stapje overwinnen ze hun twijfels en raken ze overtuigd van zijn opstanding. Hij verschijnt zelfs in hun midden. Als Jezus hen uiteindelijk achterlaat om opgenomen te worden in de hemel, zijn ze niet eens verdrietig. ‘Sinds ik Hem ken, durf ik in mezelf te geloven’ zegt Maria Magdalena, gespeeld door Kim-Lian van der Meij. Noortje Herlaar en Thomas Cammaert kruipen opnieuw in de rollen van Jezus’ moeder Maria en Petrus. Sommigen van de acteurs zijn gelovig, anderen niet, maar allemaal ‘hebben’ ze iets met Jezus. Dat vind ik interessant: ook buiten de kerk worden mensen geraakt door Jezus. Presentator en ‘afvallig gelovige’ Ruud de Wild toont zich onder de indruk van Jezus, omdat die keer op keer opkomt voor de mensen aan de rand van de samenleving. Hoe actueel wil je het hebben? Deze editie van The Passion is wat kleinschaliger dan zijn voorganger. En daardoor sterker, wat mij betreft. Vooral in de muziek pakt dat goed uit. Niet meer die enorme dramatiek, maar mooie ingetogen liedjes, zoals ‘Ken je mij’.

Ook Hemelvaart was niet het einde van het verhaal. Dit weekend is het Pinksteren, al net zo’n onbekend feest. Pinksteren gaat over bezieling. Van kunstenaars zeggen we dat ze geïnspireerd zijn, van activisten dat ze gedreven zijn, van sprekers dat ze enthousiast zijn. Dat zijn de dingen die we zien gebeuren op het Pinksterfeest. De bijbel meldt dat Jezus’ leerlingen opnieuw bij elkaar zijn, nog wat onwennig aan de nieuwe situatie zonder Jezus. Dan horen ze het geluid van een enorme windvlaag en verschijnen er vlammen op hun hoofden. Het is de Heilige Geest: een goddelijke kracht vervult hen. Hun angsten en aarzelingen worden overwonnen. In het vervolg gaan ze hoopvol op weg om de opdracht van Jezus uit te voeren, om te blijven geloven in zijn boodschap van liefde en gerechtigheid.

In en buiten de kerk, soms ook in mezelf, zie ik nogal wat moeheid en matheid (misschien een nawerking van corona). Ik zie teleurstelling over de politiek. Ik zie zorgen over de toekomst van onze aarde. Kortom: de wereld kan wel wat geestkracht gebruiken. Een beetje Pinkstervuur, dat ons enthousiasmeert om niet te blijven staan bij alles wat er mis gaat. Maar om juist te blijven streven naar rechtvaardigheid, naar waarheid en naar waardigheid voor elk mens. Opdat de liefde kan overwinnen. Zoals Ruud de Wild aan het eind van de uitzending zegt: ‘Alles komt goed, met een klein beetje hulp van boven en een klein beetje hulp van elkaar’.

Advertenties uit de krant