Marjan Warnaar - Schop smelt zilver in haar atelier.
Marjan Warnaar - Schop smelt zilver in haar atelier. Foto:

Dit weekend is de Kunst- en atelierroute

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Overal worden op het moment jubilea gevierd. Ook de Kunstkring viert feest. Zij bestaan 25 jaar. Aankomend weekend, 28 en 29 mei vindt de Kunst- en Atelierroute plaats in Albrandswaard. Dit jaar doen 19 leden van de Kunstkring mee en kan men negen gastkunstenaars bezoeken.

Door Astrid Potuijt

Marjan Warnaar - Schop is één van de drie oprichters van de Kunst- en Atelieroute. ,,De Kunstroute in Barendrecht bestond al, en toen zeiden wij tegen elkaar, dat kunnen we hier ook doen. Wij is Odette Jansen, Willem van der Belt en ik. De eerste keer zal ik niet snel vergeten. Er kwamen op de dag wel 200 mensen langs. Maar ik kreeg de indruk dat ze meer geïnteresseerd in ons huis waren dan in het atelier”, lacht Marjan. ,,Dat jaar daarop was het minder druk, maar kwamen er vooral mensen die de kunst wilden zien.”

Op de Klokkezolder van Het Kasteel is werk van alle kunstenaars te bekijken. Zo kan men bepalen of een bezoek de moeite waard is. Net als andere jaren zijn er meerdere clusterlocaties, daar exposeren diverse kunstenaars tegelijk. Zoals De Vlakkenburg, het oude directeurshuis aan het begin van het Antesterrein en Villa van Alles. Ook zijn er vier ateliers te bezoeken, zoals het atelier van Marjan Warnaar- Schop, zodat de belangstellenden ook kunnen zien hoe de kunst tot stand komt.

Marjan maakt sieraden van goud, zilver en andere materialen. Ze laat haar atelier aan de Oudeweg 1 zien en legt uit hoe ze te werk gaat. ,,Er ontstaat een idee in mijn hoofd of ik heb een steen in een bepaalde vorm en daar ontstaat dan een idee omheen”, legt ze uit. ,,Met dat idee ga ik aan de slag. Alle sieraden die ik maak zijn natuurlijk uniek. Ik kan ook sieraden maken op aanvraag. Of bijvoorbeeld een oude trouwring ‘recyclen’.” Marjan laat zien dat haar werk een echt ambacht is. ,,Voor dit werk heb je wel technisch inzicht nodig”, zegt ze. ,,Je moet heel zorgvuldig te werk gaan. Ik kan echt uren in mijn werk opgaan, soms merk ik pas na vijf minuten dat mijn man het atelier is binnengekomen.” Marjan werkt ook samen met andere kunstenaars. Dan gebruikt ze van hen materialen om tot een sieraad te komen.

In het atelier van Marjan zijn tijdens de Kunst- en Atelierroute ook de schilderen van gast-exposant Nicole de Moree te bekijken en er ligt werk van de overleden Odette Jansen. Zij was medeoprichter van de kunstroute. Haar man zal dit weekend aanwezig zijn om meer te vertellen over haar glasobjecten.

Officiële opening
Zaterdag wordt de Kunst- en Atelierroute officieel geopend door burgemeester Jolanda de Witte op de Klokkezolder van het Kasteel van Rhoon.

Informatie
Via de website www.kunstkring-albrandswaard/nieuws zijn alles adressen van de exposanten te vinden. Men kan op zaterdag van 12 tot 17 uur terecht en op zondag van 12 tot 17 uur. De locatie Kasteel van Rhoon is open van 14 tot 17 uur.

Werk van Martha Lugtenburg.

Advertenties uit de krant