De schade aan de Jamin fabriek.
De schade aan de Jamin fabriek.

Historisch radioverslag over voedsel-droppings

Algemeen

REGIO – Bas Romeijn voegt 18 minuten podcast toe aan de historische collecte. Het gaat om de originele radio-uitzendingen van Koos Groeneveld uit 1945.

Het is 3 mei 1945 als de geallieerden nog druk bezig zijn om met hun bommenwerpers voedsel uit te werpen bij Terbregge. Een aparte afdeling van de ondergrondse Binnenlandse Strijdkrachten in Rotterdam had in het geheim een radio-reportagewagen gebouwd. Die konden ze nog niet gebruiken omdat de Duitsers die prompt in beslag zouden nemen. Maar verslaggever Koos Groeneveld wilde toch alvast aan het werk en zag kans om toch een serie radioreportages te maken over de ontvangst en verwerking van het gedropte voedsel.

In de laatste Oorlogswinter haperde de aanvoer van voedsel en brandstoffen. Door gebrek aan kolen was er geen elektriciteit en gas voor verwarming en koken. Via een stelsel van centrale gaarkeukens en uitdeelpunten kon de bevolking, tegen inlevering van een bon, soep halen. 

De radioreportages maakt hij in de deels beschadigde fabriek van C. Jamin aan de Hugo de Grootstraat, waar het afgeworpen voedsel, dat via de Rotte aangevoerd, verzameld en verwerkt werd. Deze fabriek maakte zelf elektriciteit en was daardoor een centrale gaarkeuken. Hun ketels werden gestookt met het giftige steenkoolteer een afvalproduct van de gasfabrieken. Gewapend met opnameapparatuur, die hij kon lenen van een directielid, interviewt hij de meisjes van Jamin, de kok van de keuken en de regelaars van de operatie. 

Die originele opnames zijn bewaard gebleven in het Stadsarchief en filmmaker Bas Romeijn heeft ze aan een geregen tot indrukwekkende podcast van 18 minuten. Marcel Strüker van MSmedia deed de nabewerking van het geluid en John Brosens sprak het commentaar in. Samen met enkele foto`s als achtergrond is deze nu als film te zien en te beluisteren op basromeijnfilms.blogspot.com. Daarnaast is het ook als echte mp3 podcast te horen op zijn speciale podcastpagina en te downloaden op SoundCloud.

De reportages die Koos Groenveld daarna in bevrijd Rotterdam maakte zijn al eerder gepubliceerd en staan ook op de website van Bas Romeijn.

Advertenties uit de krant