Esther Frank met mevrouw Heezen voor de 'Rijksmuseumliften'.
Esther Frank met mevrouw Heezen voor de 'Rijksmuseumliften'.

Hooge-Werf van zorgcentrum naar verpleeghuis

Algemeen

Door Astrid Potuijt

POORTUGAAL - De afgelopen twee jaar heeft Hooge-Werf een geleidelijke transitie ondergaan. Van zorgcentrum naar verpleeghuis. Esther Frank is manager wonen en zorg en legt uit wat er anders is. 

,,Corona heeft er voor gezorgd dat we twee jaar dicht waren, waardoor er geen mensen van buiten binnen kwamen. Wij zijn veranderd en dat hebben de wijkbewoners niet meegekregen. Het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) geeft steeds later een indicatie af. Zo waren de mensen, die vijf jaar geleden bij ons opgenomen werden, veel minder hulpbehoevend als nu het geval is. Veel mensen zitten in een rolstoel, wat al aangeeft dat ze veel afhankelijker zijn. We hebben de afgelopen twee jaar ook de 48 appartementen opgeknapt. Er ligt nu harde ondergrond, zodat het gebruiksvriendelijk is voor rolstoelen en tilliften, er zijn elektrische hoog/laag bedden, zodat er makkelijker zorg verleend kan worden. Mensen komen met een grotere hulpvraag binnen. Daardoor bewegen wij mee. De transitie gaat heel geleidelijk, maar op dit moment zijn wij op het punt dat er enkel bewoners zijn die zware zorg nodig hebben. Er wonen op dit moment twee echtparen. We kunnen dus ook echtparen opnemen die een indicatie hebben.”

Activiteiten
Esther is blij dat Hooge-Werf weer open is zonder extra maatregelen. ,,We zijn weer activiteiten aan het opstarten. Zo mogen artiesten weer optreden en worden de populaire bingomiddagen weer georganiseerd. Wel zijn de activiteiten aangepast voor onze nieuwe bewoners. De wijkbewoners die voorheen meespeelden met de bingo zullen merken dat het tempo trager is dan voorheen. Ook kunnen de zaaltjes weer afgehuurd worden om bijvoorbeeld een verjaardag te vieren.”

“Onze brasserie is ook weer geopend voor de wijkbewoners. Zij kunnen in de middag bij ons genieten van een warme maaltijd. Ook bieden we de mogelijkheid om een warme maaltijd af te halen.”

Beleefgangen
De gangen op de eerste en tweede verdieping zijn omgetoverd naar ‘beleefgangen’. Op de eerste etage zijn dorpse taferelen te bekijken en op de tweede etage waant men zich in het Rijksmuseum. Op de liften zijn stickers met afbeeldingen geplakt en aan de donkerblauwe wanden (net als in het Rijksmuseum) hangen allerlei schilderijen die gedoneerd zijn door dorpsbewoners. Van de ‘Nachtwacht’ tot het “Meisje met de Parel’. ,,Je ziet dat de bewoners, met of zonder hun bezoek, wandelingen door de gangen maken. Het is echt een groot succes.”

Vrijwilligers
De Hooge-Werf is op zoek naar vrijwilligers. Vrijwilligers geven extra aandacht die een waardevolle aanvulling is op de professionele zorg. ,,Groepsactiviteiten zijn soms te druk voor onze nieuwe bewoners. We zijn daarom op zoek naar maatjes om één op één activiteiten te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een wandeling of een praatje maken bij het schenken van de koffie.”

Hooge-Werf is weer open zonder extra maatregelen.

Advertenties uit de krant