De buitenkant van het pand blijft zoals het nu is.
De buitenkant van het pand blijft zoals het nu is. Foto:

Tranen en een lach bij Het Wapen

Algemeen

POORTUGAAL - Het is even slikken voor veel Poortugaalers, het Wapen van Poortugaal sluit na 15 april voorgoed haar deuren. Daarna wordt het pand, met behoud van de buitenkant, omgetoverd tot woningen. Kate Huizer is al 21 jaar eigenaresse en gaat met gemengde gevoelens de laatste maand in.

Door Astrid Potuijt

,,Het is tijd om wat anders te gaan doen”, begint Kate te vertellen. ,,Ik heb 21 jaar keihard gewerkt en met meerdere tegenslagen te maken gehad met als klap op de vuurpijl de pandemie. Poortugaal is een stuk minder levendig als dat het toen was en hoe we ook ons best hebben gedaan om een nieuwe eigenaar voor Het Wapen te vinden, het lukte niet.” In totaal stond het pand acht jaar te koop. 

,,Het zijn emotionele weken. Mensen komen langs en halen herinneringen op. Ze vertellen over hoe ze hun partner hier ten huwelijk vroegen en later ook hier het trouwfeest vierden. Een stel wisselenden in dit pand hun eerste kus uit, veertig jaar geleden, toen het nog een buurtcafé met feestzaaltje was. Er werden kraamfeesten gevierd en condoleances gehouden. Heel bijzonder om al die verhalen weer te horen en de emoties bij onze gasten te zien. Sommige staan hier met tranen in hun ogen omdat ze straks niet meer op ons terras kunnen zitten. En er zijn al aardig wat spullen uit ons restaurant gereserveerd voor mensen die graag een herinnering willen. Zoals een harnas, de tafel waar ze altijd aan zaten of een kandelaar.”

Naast dat het emotioneel is en een zwaar afscheid, is Kate ook moe. ,,Ik ben toe aan wat anders, maar eerst ga ik een half jaar ‘ontwapenen’.” Ze lacht erbij. ,,Ik heb de serie boeken de Zeven Zussen klaar liggen. Ik ga weer sporten in de sportschool, ik ga foto’s inplakken en met vriendinnen weekendjes weg, iets waar ik in 21 jaar nauwelijks aan toe ben gekomen. Ik zal moeten wennen aan een ander ritme. Op tijd opstaan, zelf koken. Maar ik kijk er naar uit.”

Kate gaat haar gasten die ze ‘De Wapenaars’ noemt zeker missen. maar dat ze zometeen niet meer 24/7 paraat hoeft te staan, niet. ,,We hebben mooie tijden meegemaakt. Mijn drie kinderen hebben alle drie acht jaar lang meegewerkt in de zaak. Ik heb een fantastisch team achter me en toen het moeilijk was in coronatijd werd ik door De Wapenaars massaal gesteund.”

Kate heeft ook eindelijk weer tijd om zelf uit eten te gaan. Waar? Ik vind La Hermana in Barendrecht erg leuk. Tapas en wijn, de perfecte combinatie.

Wie nog een laatste keer wil komen eten bij Kate en herinneringen op wil halen, is welkom tot en met 13 april. De laatste dag 14 april is al volgeboekt. Reserveer via 010 - 447 4341.


Advertenties uit de krant