Job van den Berg
Job van den Berg

Nog meer jongeren in de politiek

Algemeen

‘Juist jongeren hebben belang bij goede beslissingen voor onze toekomst’

Job van den Berg (18) – nummer 5 op de lijst van GroenLinks/PvdA

Job studeert geschiedenis aan de universiteit van Leiden. Hij is al langer actief binnen de Protestantse Gemeente Poortugaal, onder andere bij activiteiten voor ouderen. Vorig jaar volgde hij de cursus “Politiek Actief” van de gemeente. Daar zag hij dat de gemeenteraad vaak besluiten neemt met langdurige effecten, die juist voor jongeren relevant zijn en sindsdien is hij actief binnen GroenLinks. Job: “In 2055 wonen er volgens de voorspellingen 2,5 miljoen mensen extra in Nederland, staat het water in de Oude Maas al 40 centimeter hoger dan nu en heeft Albrandswaard drie keer zoveel 80-plussers als vandaag. 2055 lijkt heel erg ver weg, maar pas dan ben ik net zo oud als het gemiddelde raadslid in Albrandswaard nu. Juist jongeren hebben er belang bij dat er nu goede beslissingen worden genomen over bijvoorbeeld woningbouw, energietransitie en natuurbeheer”. Job: “Een landelijke partij als GroenLinks biedt een nationaal netwerk met veel kennis en ervaring. Daardoor merk je ook dat gemeenten veel van elkaar kunnen leren, want ze staan vaak voor dezelfde vragen”. Job hoopt te kunnen bijdragen aan verbinden en vooruitkijken in de gemeentepolitiek. Veel belangrijke problemen kun je alleen toekomstbestendig oplossen door een gezamenlijke aanpak en daar wil hij graag aan meehelpen.


“Ik wil me hard maken voor gratis ov voor jongeren en 65-plussers’

Tim Verduijn (17). Nummer twaalf StemLokaal

ALBRANDSWAARD -  Vorige week stelden we drie jongeren in de Albrandswaardse politiek aan de lezers voor. Deze week komt daar nog een vierde bij. Tim Verduijn is 17 jaar en staat op plek twaalf van Stem-lokaal. ,,Ik vind het belangrijk dat er zowel jonge als oudere mensen in de politiek zitten”, zegt Tim. Stem-lokaal is een partij voor jong en oud en ik sta achter alle ideeën die zij hebben. Mijn moeder, Wendy Verduyn, is de lijsttrekker van Stem-lokaal. Ook mijn zus zit in de politiek in Delft. Waar ik mezelf hard voor wil maken is het gratis openbaar vervoer voor alle ouderen en voor de jongeren. Het zou fijn zijn als middelbare scholieren ook gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen van en naar school.”

Tim zit in 5 VWO en heeft dus nog zo’n anderhalf jaar te gaan voordat hij gaat studeren. ,,Ik denk er over om bestuurskunde te gaan studeren, dus dit is een mooie opstap naar deze studie toe.”


Lees hier meer over ‘jongeren in de Albrandswaardse politiek’.

Tim Verduyn

Advertenties uit de krant