Palsgraaf aan de Dorpsdijk.
Palsgraaf aan de Dorpsdijk.

INGEZONDEN: Bouw appartementen voor ouderen

Algemeen

Esperanza probeert door initiatieven en activiteiten eenzaamheid bij ouderen te voorkomen of te verminderen. Na signalen dat er weer actieve bouwplannen zijn op locatie Palsgraaf, heeft Esperanza samen met de ouderenverenigingen OVA, PCOB en de Zonnebloem bij de gemeente het verzoek ingediend om op de locatie Palsgraaf appartementen voor ouderen te bouwen.

Eenzaamheid bij ouderen wordt voor een deel veroorzaakt door de woonlocatie. In Rhoon is bijvoorbeeld de Twee- en Vierspan en het Service Wooncentrum Ghijseland voor veel ouderen al veel te ver om zelfstandig naar het centrum te gaan. Verhuizing uit een grote eengezinswoning naar een appartement zorgt tevens voor doorstroming.

Appartementen voor ouderen
Het plan wat er momenteel ligt voor de herontwikkeling van locatie Palsgraaf bestaat uit circa 68 luxe huur en koopappartementen in een complex van 4 bouwlagen van 15 meter hoogte. Esperanza is van mening dat er zich in het centrum al veel van dit type woningen bevinden, maar daartegenover zeer weinig woningen voor ouderen. De politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma staan dat één van hun prioriteiten is om in de komende periode appartementen voor ouderen te bouwen.

Commissievergadering
Maandag 21 februari wordt het voorgestelde bouwplan door de gemeente besproken in de commissievergadering. Van dit plan is bekend dat er vele bezwaren omtrent de bouwhoogte, parkeerdruk en verkeersveiligheid zijn. Esperanza is geen architectenbureau, maar heeft in hun gelederen wel mensen die er kijk op hebben en denken dat er, gebaseerd op bouwen in een dorps karakter met een maximale hoogtevan 9 meter, minimaal: 60 appartementen, voldoende parkeerplaatsen en afhankelijk van het ontwerp een binnentuin/ontmoetingsruimte op deze locatie mogelijk is.

Een mooie kans voor de gemeente Albrandswaard om in het kader van ‘Albrandswaard tegen Eenzaamheid’ daadwerkelijk en structureel wat tegen eenzaamheid bij ouderen te doen.

Esperanza (Hoop)

Advertenties uit de krant