Hans den Ouden en Leen den Ouden bij de oude schuur Speksnijder waar een mooie doorgang gemaakt zou kunnen worden.
Hans den Ouden en Leen den Ouden bij de oude schuur Speksnijder waar een mooie doorgang gemaakt zou kunnen worden.

Winkeliersvereniging is teleurgesteld

Algemeen

POORTUGAAL – Hans den Ouden, vertegenwoordiger van Bonaparte mode, en Leen den Ouden, voormalige eigenaar van de Toyotadealer, zijn beiden al lange tijd actief in de winkeliersvereniging van Poortugaal. Hans ruim veertig jaar en Leen al dertig jaar. De heren voelen zich zeer betrokken bij Poortugaal dorp en spreken tal van bewoners. Ze willen graag hun visie op bepaalde zaken met de wethouders en de raad delen omdat ze zien dat het dorp potentie heeft, maar dat lukt niet erg. ,,We hebben over verschillende onderwerpen contact gezocht”, zegt Hans den Ouden. ,,Maar we krijgen geen reactie. En we zijn het nu zat aan het worden. Al die jaren zetten we ons in en weten precies wat er speelt en leeft onder de bewoners en de mensen die ons dorp bezoeken, maar we worden niet betrokken bij informatieavonden en zijn recentelijk niet betrokken bij het opstellen van het afwegingskadervoor Poortugaal Dorp, waarbij bestemmingen van panden in de Dorpskern zijn besproken en vastgesteld.

De winkeliersvereniging is zich ervan bewust dat de samenstelling van het dorp veranderd is. Er zijn minder winkels dan voorheen. ,,Ons werk is om de markten te organiseren, – die overigens heel erg op prijs worden gesteld en door veel mensen worden bezocht – we moeten overleggen met de gemeente en de belangen van de leden behartigen. En dat laatste is dus erg lastig als er geen reactie komt en we niet betrokken worden bij de plannen van de gemeente”, zegt Leen den Ouden.

,,Wij snappen dat we geen compleet winkelcentrum kunnen creëren. Maar er is dringend behoefte aan een drogist en ook hoor ik veel mensen over een opticien. Een goede slager zou ook fijn zijn. Als gemeente kan je actief zijn als er ruimte beschikbaar is, om marktpartijen te gaan zoeken”, zegt Hans. ,,Het zou fijn zijn als er duidelijke kaders in een visie zijn vastgesteld, zodat je niet achter de feiten aanloopt indien marktpartijen met plannen komen.”
,,De oude schuur van Speksnijder bijvoorbeeld. Er werd al in verbouwd en gesloopt voordat de vergunning was afgegeven. Terwijl je daar een mooie doorgang kan maken. Als daar een woonhuis komt, zijn er direct beperkingen bij het creëren van een doorgang van nieuwbouw aan de Emmastraat naar de oude dorpskern. Wij hebben dit aangegeven, maar er kwam geen reactie. Alle raadsleden kregen een mail van ons, maar alleen Frans van Zaalen reageerde daarop. Dat vinden wij jammer. Hieruit blijkt dat er niemand uit de raad is, die interesse heeft in Poortugaal Dorp. We hebben bezwaar gemaakt, maar het voldeed aan de wettelijke kaders. En dan ben je uitgepraat. Terwijl het juist zo belangrijk is om beslissingen te nemen die passen binnen een vooraf opgestelde visie. Zo werd ook opeens de Welhoeksedijk afgesloten omdat er te hard gereden wordt. Maar het is wel een toegangsweg naar het dorp. Later werd de weg weer geopend omdat dit voor een deel Rotterdams grondgebied is. Er werd door wethouder Heezen beloofd dat hij met ons zou praten voordat er een beslissing over deze weg werd genomen. Maar dat is ook niet gebeurd.”

Geen reactie
De winkeliersvereniging wil graag meedenken en argumenten geven waarom sommige dingen naar hun mening wel of niet kunnen. Hoe ze het dorp aantrekkelijker zouden kunnen maken. Maar er komt geen reactie. ,,Als we maar in gesprek kunnen, zijn we al blij. We hebben oog voor de argumenten van het college en snappen het als er bepaalde dingen niet mogelijk zijn. Maar gewoon geen reactie krijgen op brieven en mails, nooit iemand zien of horen, dat is onfatsoenlijk. Gelet op de terugloop van het aantal leden en de daaruit voortvloeiende geringe financiële middelen van de winkeliersvereniging, wordt het bijna een onmogelijke taak om de vereniging overeind te houden. Tel daarbij de frustraties richting de politiek op en dan zijn wij er wel zo’n beetje klaar mee.”, zegt Leen.

,,Poortugaal Dorp is prachtig. Mensen van buitenaf vinden dat ook. Er moet nog wat moois van te maken zijn. Maar dan wel in overleg met de bewoners, met ons en met inzet van de gemeente.


Marco Goedknegt: ‘Ik ben heel benaderbaar’

Marco Goedknegt, zelf inwoner van Poortugaal, is verbaasd. ,,Ik ben toch heel benaderbaar en ik wordt regelmatig aangesproken op straat of even bellen met mijn secretaresse en dan zet ik de koffie klaar voor een goed gesprek. Ik weet dat onze bedrijfscontactfunctionaris, Raoul Verhage, het afgelopen jaar veel contact heeft gehad met Hans en Leen den Ouden over het organiseren en de subsidie voor de najaarsmarkt in Poortugaal. Wij waren ook teleurgesteld dat de markt niet door kon gaan door corona. Dat was echt een tegenvaller. Maar dat er vanuit de gemeente geen reactie zou komen vind ik moeilijk te voor te stellen. Ook de informatieavonden zijn openbaar en worden vooraf aangekondigd. Iedereen kan daar aan deelnemen. Wij als leden van het college hopen Leen en Hans den Ouden daar een volgende keer te begroeten.”

,,De gemeente bepaalt niet welke winkeliers zich in het dorp willen vestigen. Dat is aan ondernemers en vastgoedeigenaren zelf. Natuurlijk had de gemeente graag gezien dat winkelpanden weer snel gevuld worden. Voor sommige ondernemers lijkt een centrum als Poortugaal gewoonweg niet rendabel genoeg. Dat is echt heel jammer maar ook een realiteit die we in heel veel kleinere gemeenten zien. Online winkelen is echt een zware concurrentie voor onze winkeliers en kennelijk kiezen ook de inwoners van Poortugaal veelvuldig voor online winkelen.”

Schuur Speksnijder
,,Een van de ambtenaren binnen Albrandswaard heeft meerdere malen met de heren Den Ouden gesproken over de schuur van Speksnijder. Het perceel is particulier eigendom en geen gemeentelijk eigendom en in dit geval kan de gemeente niet bepalen dat de grond dan ineens een andere bestemming krijgt. Dat is ongeveer hetzelfde als dat de buurman besluit dat uw tuin ineens openbaar plantsoen wordt.”

Spreekrecht
Hans en Leen den Ouden zijn zij vrij om gebruik te maken van hun spreekrecht in de gemeenteraad of een afspraak te maken met een van de politieke partijen om hun visie te delen. De gemeente kan de kritiek niet plaatsen dat er geen contact is met de beide ondernemers.

Advertenties uit de krant