Afbeelding
Foto:

Column wijkagent Jan Waasdorp: Melden, melden, melden

Column

Mijn columns gaan eigenlijk altijd over gebeurtenissen die ik persoonlijk heb meegemaakt. Ik maak dit keer gebruik van mijn ruimte om u te wijzen op het belang van het doen van een melding en uw meldingsbereidheid te vergroten.

Nu het nieuwe jaar alweer een maand oud is, zijn we ook alweer bezig met het vergelijken van de nieuwe cijfers met die van vorig jaar.Het nieuwe jaar beginnen we weer op nul. 

De inzet en de planning van de politie wordt mede georganiseerd op het aantal meldingen die er bij ons binnen komen. Het is dus belangrijk dat iedereen melding maakt van gebeurtenissen. Zoals overlast jeugd, geluidsoverlast tot inbraken en babbeltrucs.

Uiteraard zal en kan er niet altijd direct een eenheid ingezet worden en kan het even duren tot er politiemensen ter plaatse komen. Soms wordt er door de telefonist een inschatting gemaakt en wordt er helemaal geen eenheid gestuurd. 

Als er geen inzet door de politie wordt gedaan, wordt er nadat u een melding heeft gedaan wel contact met u opgenomen. De stelregel is dat dat binnen 2 x 24 uur wordt gedaan.

Uw eigen wijkagent werkt ook onregelmatig, waardoor het dus voor kan komen dat die 2 x 24 uur niet wordt gehaald als u de wijkagent zelf wilt spreken.

Uiteraard is het mogelijk om met de cijfers van de vorige jaren een trant weg te zetten en de inzet van personeel daarop te plannen. Als er echter op korte termijn iets gepland moet worden, zijn er cijfers nodig om de inzet te regelen. Daarom is het echt belangrijk dat er meldingen worden gedaan door uzelf. Wacht ook niet met het melden van overlast. 

Blijft de vraag over welk nummer u kunt bellen als u de politie nodig heeft. Is dat nou 0900-8844 of 112.
Kort gezegd is het zo dat als u iets op heterdaad ziet gebeuren bel dan gerust 112. Als u alleen maar iets wilt melden bel dan 0900-8844.

Het is een beetje te beperkt om een lijstje op te noemen met voorbeelden. omdat dat soms ook gebruikt wordt als beperking. Op www.politie.nl kunt u wel een lijstje vinden wanneer u 112 moet bellen, maar dat lijstje is zeker niet limitatief.

Het is dus heel belangrijk dat u meldt als er iets in uw buurt gebeurt. U bent geen zeurpiet, wij zijn zeker blij met meldingen. U kunt beter een keer teveel bellen dan één keer te weinig. 


Advertenties uit de krant