Afbeelding
Foto:

COlumn wijkagent Jan Waasdorp: Voorkom autoinbraak

Column Column

Allereerst iedereen nog de beste wensen, het is een beetje laat, maar mijn eerste mogelijkheid om dit te doen.

Dit keer wat preventie-voorlichting om te proberen 2022 wat ellende te voorkomen. 

Het voorkomen van een inbraak in uw auto is moeilijk. Er zijn maar weinig mensen die hun auto in een eigen garage kunnen zetten. Waar u wel op kunt letten, is het voor de inbreker zo min mogelijk ‘aantrekkelijk’ te maken om in uw auto in te breken.

De medewerkers van de afdeling Intake en Service van bureau Ridderkerk en Hoogvliet worden vaak geconfronteerd met mensen die aangifte komen doen voor diefstal uit hun auto. Ook de medewerkers die de 3d-aangiften opnemen krijgen hier mee te maken.

De politie wil ook deze vorm van criminaliteit voorkomen. Maar wij kunnen dat niet alleen. Wij proberen door middel van gerichte surveillances de dieven op heterdaad te betrappen en aan te houden, iets wat enkele keren ook lukt. We zien echter ook regelmatig dat mensen het voor auto-inbrekers wel erg aantrekkelijk en makkelijk maken om met deze vorm van criminaliteit door te gaan.

Tijdens onze surveillance door de wijken zien wij regelmatig dat in geparkeerde voertuigen waardevolle goederen zichtbaar worden achtergelaten. Denk hierbij aan (auto)radio’s, cd’s, laptop’s, fotocamera’s, leren jassen, tassen en ook wisselgeld voor de parkeerautomaat. Tegenwoordig zien we ook regelmatig smartphones en iPads liggen. In de aangiftes zien we dat dergelijke spullen ook daadwerkelijk worden weggenomen. Meerdere van deze spullen zijn uitgerust met bluetooth. Als u een apparaat met bluetooth toch in de auto wilt achterlaten, leg hem dan uit het zicht en schakel de bluetooth uit. Potentiële inbrekers kunnen zien of er apparatuur in uw auto ligt met ingeschakelde bluetooth. Dan is uw auto al een doelwit waar iets mogelijk waardevols in ligt. 

Met enige regelmaat proberen wij u er attent op te maken hoe u het zo onaantrekkelijk mogelijk kunt maken om in te breken in uw auto. Mogelijk heb ik u weer even aan het denken gezet en neemt u deze les ter harte.

Als iedereen de spullen van waarde uit zijn heilige koe meeneemt, is er voor ‘het gilde der lange vingers’ niets te halen en zullen zij uw auto waarschijnlijk met rust laten.  Garanties geven we niet, maar wat denkt u?

Een veilig en leefbaar 2022. Wij gaan ervoor, u toch ook?


Advertenties uit de krant