Afbeelding
Foto: Anouk

Wonen op begane grond in Poortugaal-dorp mogelijk

Algemeen

Door Anouk Breeman

POORTUGAAL – Binnenkort zijn er meer mogelijkheden om niet-woningen in het historische centrum van Poortugaal om te bouwen tot woningen. Om de kaders hiervoor vast te stellen heeft de gemeente een Afwegingskader opgesteld. Op initiatief van EVA en NAP dienden EVA, NAP, VVD, Leefbaar Albrandswaard en Stem Lokaal tijdens de raadsvergadering van maandagavond gezamenlijk een motie in die deze kaders aanscherpt.

,,Plannen maken is maatwerk, zeker in zo’n historisch dorp als Poortugaal. Uitgangspunt is dat bij alle woningen een buitenruimte komt. Soms kan dat niet, qua constructie, of vanwege de privacy van de buren bijvoorbeeld. Dan moet dat in overleg met de gemeente kunnen worden opgelost”, zei Richard Polder (EVA).

Woningen moeten binnen de bestaande gevels worden ontwikkeld, zodat het historische karakter behouden blijft. Polder: ,,We moeten oplossingen zoeken voor parkeren. Nu heeft een winkel al een parkeernorm en de woning daarboven ook. Die plaatsen overdragen is een manier om de parkeernorm te halen. Hoewel dat ook een keer ophoudt, daar moet je duidelijk over zijn.”

Parkeren

,,Is het een idee om te salderen met openbare parkeerplaatsen?”, vroeg James Scharink (GL) aan EVA. ,,Salderen met parkeerplaatsen bij de Aldi is niet de bedoeling, we moeten zoeken in het oude dorp”, reageerde Richard Polder (EVA).

,,Parkeren in de dorpskernen is en blijft een aandachtspunt. Dit is een manier om extra leven terug te brengen in het dorp, maar dan met woningen”, zei Richard Steger (NAP). ,,We hebben te maken met leegstand, ondernemers hebben het moeilijk, terwijl er tegelijkertijd behoefte is aan woningen. Dit draagt bij aan de levendigheid”, reageerde Frans van Zaalen (SL).

PvdA, GroenLinks en CDA schaarden zich achter de motie, die unaniem werd aangenomen. VVA was niet aanwezig.

Wapen van Poortugaal

POORTUGAAL - Toen gisteravond unaniem voor werd gestemd voor de motie ‘wonen op de begane grond van Poortugaal centrum’ hebben Kate Huizer en haar man een kleine fles bubbels opengetrokken. Kate is de eigenaresse van het Wapen van Poortugaal en is al tijden op zoek naar een koper voor haar pand.

,,Het is een hele opluchting dat we nu meer mogelijkheden hebben met de verkoop van het pand”, zegt Kate aan de telefoon. ,,Het Wapen van Poortugaal staat al een tijd in de stille verkoop. We zijn nu in gesprek met een geïnteresseerde partij die van het pand appartementen wil maken. Natuurlijk zijn we eerst op zoek gegaan naar partijen die de horecagelegenheid willen voortzetten, maar dat is helaas niet gelukt.”

De geïnteresseerde partij wil het pand in ere houden en alleen de binnenkant verbouwen. Zo behoudt het zijn historische uitstraling. ,,Het is nog niet verkocht”, verduidelijkt Kate. ,,Maar er zijn nu meer mogelijkheden voor ons. We zijn de gemeenteraad en het college dankbaar dat ze met ons meedenken.”

Advertenties uit de krant