De werkgroep ‘Red de natuur, behoud de polder’.
De werkgroep ‘Red de natuur, behoud de polder’.

Actiegroep tegen komst Graaf van Portland

Algemeen

RHOON – De werkgroep ‘Red de natuur, behoud de polder’ diende maandagavond in de online raadsvergadering 686 handtekeningen in tegen de mogelijke komst van horeca-gelegenheid Graaf van Portland aan de Koedood. Namens deze groep uitte Paul Cuppen zijn bezwaren tegen het vestigen van horeca in kwetsbaar natuurgebied op de grens van Barendrecht en Rhoon.

Door Anouk Breeman

,,Dit stiltegebied is één van de laatste natuurgebieden in IJsselmonde. Bedrijfsontwikkeling verstoort de biodiversiteit”, zei Cuppen, die de raadsleden opriep om hun bestuurlijke invloed te gebruiken voor natuurbehoud. ,,Het Streefbeeld is niet heilig, niet alles hoeft of kan. Er zijn grenzen, durf die te bewaken!”

Architect Sander Hazevoet maakte eveneens gebruik van het inspreekrecht, om namens initiatiefnemer Leo Lems toe te lichten hoe dit ontwerp in de omgeving past. ,,Het wordt een kleinschalig paviljoen -kleiner dan de Vlakkenburg-, met terras, kas, moestuin, speelplek en parkeervoorziening. Het is het startpunt van het recreatiegebied, alle activiteiten hebben een relatie met het gebied.”

Restricties

Lems is eigenaar van de grond en al vijf jaar bezig met dit plan. Hazevoet: ,,Vanaf het begin zijn provincie en Gebiedscoöperatie enthousiast en ook in de gemeenteraad is het in 2020 goed ontvangen. In 2019 en 2021 zijn bewoners geïnformeerd. Vanuit Barendrecht zijn er zorgen geuit. Die begrijpen we, daarom hebben we – in overleg met de Gebiedscoöperatie - een aantal maatregelen genomen. Zo gelden er restricties in openingstijden, terrasgrootte, geluidsproductie en verlichting en zijn er meer parkeerplaatsen ingetekend. Dit is geborgd in het bestemmingsplan, waardoor het aan de eisen van de provincie voldoet.”

,,Dit ontwerp is goed voor mens én dier”, zei Hazevoet. ,,Het stuk grasland heeft op dit moment weinig waarde, is door een gespecialiseerd bureau vastgesteld. Ons plan biedt akkerranden, houtwallen en nestkasten, zodat er veel broedplaatsen voor vogels zijn.”

Bezoekers

Raadsleden vroegen zich af hoe het kan dat de werkgroep vreest voor een veel grootschaliger recreatievoorziening dan in het plan beschreven staat. ,,In het voorontwerp stond een fout in het verwachte aantal bezoekers, dat was gebaseerd op een verkeerd model. Op mooie dagen verwachten we maximaal 250 tot 660 bezoekers, verspreid over de hele dag. Maar dat aantal wordt niet meteen bereikt”, aldus Hazevoet.

Op 24 januari 2022 staat het bestemmingsplan van het Buijtenland van Rhoon, waaronder dit plan valt, op de agenda van de commissie Ruimte.

Advertenties uit de krant