Joop Spruit, Marie Huijgen  en Hans Huijgen.
Joop Spruit, Marie Huijgen en Hans Huijgen.

Kip en stoofpeertjes bij het kerstdiner

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Aankomende zondag is er een speciale editie van Goedemorgen Albrandswaard en Steevast op Zondag te horen bij RTV Albrandswaard. Van Stol naar Bol, heet de uitzending. De programmamakers praten met drie bekende gezichten in Rhoon over hoe zij Kerst vroeger vierden. De gesprekken werden vorige week opgenomen en De Schakel mocht erbij zijn.

Marie Huijgen (90), Joop Spruit (80) en Hans Huijgen (67) halen herinneringen op aan ‘vroeger’. 

Hans Huijgen kennen we als vrijwilliger van de buurpreventie: ,,Ik kom uit een gezin van vier kinderen en Kerst was een drukke tijd. Mijn ouders waren eigenaar van bakkerij Huijgen en dat was hard werken. Op Kerstavond  en tijdens de kerstdagen waren we met z’n allen thuis en deden we veel spelletjes. Mens Erger Je Niet - dat veroorzaakte altijd wel ruzie - en monopoly. We hadden een kerstboom en die tuigden we met de kinderen samen op. Dat was een feest. We aten kip of kalkoen met stoofpeertjes. In die tijd werd er niet dagelijks en zelfs niet wekelijks kip op tafel gezet, dus we keken daar echt naar uit. Het verschil tussen vroeger en nu is denk ik dat de saamhorigheid vroeger beter was. En kijkend naar het eten, dat is nu veel uitgebreider. Vroeger werd iedere gulden omgedraaid, dat is nu vaak anders. Ik denk dat mijn ouders blij waren als de Kerst weer voorbij was. Ze maakten dagen van vijftien uur in de bakkerij. Ik denk dat het een zware tijd voor ze was. Mijn wens voor het nieuwe jaar is dat er meer saamhorigheid komt, dat we gezond mogen blijven en dat we een mooi jaar tegemoet mogen zien.”

Joop Spruit heeft jaren gewerkt in het Kasteel van Rhoon en is nu vrijwilliger bij de buurtpreventie, de verkeersregelaars en op De Buijtenhof. ,,Ik ben in de oorlog geboren en heb daar ook herinneringen aan, hoewel ik toen nog heel jong was. In de oorlog werd geen Kerst gevierd, want er was niets. We hadden een halfje brood met z’n vieren per week en we aten tulpenbollen. Aan het einde van de oorlog kwam mijn vader weer terug uit het concentratiekamp en toen hadden we een kerstboom met echte kaarsjes erin. Er hingen ook kransjes in. Die aten we pas op als de kerstboom werd afgetuigd. Kan je nagaan, die hingen dan al weken in de boom, in de rook van de oliekachel. We aten konijn met Kerst. Die werden - net als Flappie - het hele jaar gevoed. Maar ik had daar geen problemen mee. We hadden geen cadeautjes, wel chocolademelk en een borreltje voor mijn vader. Het was gezellig met sjoelen, kaarten en ganzenborden. Mijn wens voor het nieuwe jaar is gezondheid en ik hoop dat ik in het nieuwe jaar mijn dochter weer eens kan zien. Zij woont in Nieuw Zeeland en ik heb haar vier jaar niet gezien. Facetime gesprekken zijn toch anders als echt contact.”

Marie Huijgen kennen we ook van bakkerij Huijgen, maar dan een andere. In de volksmond werd de bakkerij van haar en haar man Het Bakkertje aan de Dorpsdijk genoemd. Want anders werd het wel heel verwarrend voor de inwoners van Rhoon met twee bakkers met dezelfde naam. Marie groeide op, op een boerderij. ,,Wij gingen Eerste Kerstdag met z’n allen naar de kerk en we aten altijd kippenbout. Ik kreeg het nekje, zo kreeg iedereen een bepaald stuk. We zongen Stille Nacht en andere kerstliedjes met elkaar. Opa en oma kwamen op bezoek en we speelden het klok en hamerspel. Ik weet niet eens meer hoe dat ging, maar opa had de leiding en ik herinner me dat het altijd heel gezellig was. Wij hadden omdat we op een boerderij woonden, altijd eten tijdens de oorlog. Er kwamen kinderen aan de deur voor een boterham, neven uit Rotterdam kwamen eens in de week eten.
Ik hoop voor 2022 dat ik gezond mag blijven en mijn kleinkinderen op mag zien groeien. Ik wens iedereen het beste en houd de moed erin. Het komt een keer goed, daar vertrouw ik op.”

En meer in Stol naar Bol
Ook werden er voor dit radioprogramma opnames gemaakt bij de Don Bosco school en de Juliana School. Kinderen uit groep zeven en acht konden een gedicht schrijven over Kerst, Oud en Nieuw of corona en dit voordragen.
Dominee Coen van Alphen vertelt het kerstverhaal uit de bijbel. Daarnaast komen er ook diverse weetjes en nieuwtjes over de kerst voorbij.

Van Stol naar Bol is te beluisteren op zondag 26 december. Van 10 tot 12 uur presenteren Kees Spronk en Nelleke van de Schee het programma en de techniek wordt verzorgd door Albert-Jan Verhoef. Van 12 tot 14 uur nemen Piet Vermeulen en Jan Jongerius de presentatie over en de techniek wordt dan gedaan door Bas van Driel. 

www.rtvalrbrandswaard.nl.

De kinderen van Don Bosco school droegen gedichten voor.

Advertenties uit de krant