Herma Davids en Joke Theijn in 't Winkeltje.
Herma Davids en Joke Theijn in 't Winkeltje.

‘t Winkeltje is op zoek naar ander pand

Algemeen

Door Astrid Potuijt

RHOON - ‘t Winkeltje in Rhoon verkoopt tweedehands dameskleding, schoenen en accessoires. Dit doen de zeven vrijwilligers al zeven jaar met veel plezier. De opbrengst minus de huur van 150 euro per maand (inclusief gas en licht), gaat volledig naar de Stichting Vrienden van Casa Lumina. Deze stichting helpt kinderen in Roemenië naar school te gaan en betaald de warme maaltijden. Het voortbestaan van ‘t Winkeltje is momenteel onzeker. Na de zomer gaat ‘Villa van Alles’ plat om plaats te maken voor nieuwbouw. De vrijwilligers zijn nu hard op zoek naar een ander pand.

Villa van Alles was voorheen een verzorgingshuis en huisvest nu meerdere kleine ondernemingen.

,,We weten het al langer, maar we hebben tot nu toe geen geluk gehad”, zegt herma Davids. Zij is sinds 2014 betrokken bij ‘t Winkeltje en ziet met lede ogen aan dat ze misschien moeten stoppen. ,,Dat zou echt heel jammer zijn. We hebben een grote vaste klantenkring en voorzien in een behoefte waar niet veel mogelijkheden voor zijn in Rhoon.”

‘t Winkeltje werkt samen met de TweedeKansWinkel. Ook van deze winkel die gevestigd is in het centrum van Rhoon, gaat de opbrengst naar Casa Lumina. 

De prijzen liggen laag in ‘t Winkeltje. Een goede winterjas koopt men daar al voor een euro of acht en een blouse voor 4 euro. Er is ook veel vraag naar. ,,Tegenwoordig is het toch ook hip om tweedehands kleding te kopen”, zegt vrijwilligster Joke Theijn ,,En daarnaast zijn er ook genoeg mensen die eenvoudigweg niet zoveel meer te besteden hebben.” De vaste klantenkring komt niet alleen om te shoppen, maar ook voor het gezellige praatje en misschien zelfs wel voor een bakkie koffie. Je kan dus zeggen dat ‘t Winkeltje meerdere functies tegelijk heeft. Sociaal, goedkope kleding en voor het goede doel.
,,Als we een duurder pand moeten huren, blijft er niet veel meer over van de ‘winst”, zegt Herma. ,,Dat betekent dat we de kleding duurder moeten maken en dat willen we natuurlijk niet. Veel mensen kunnen gewoon niet meer betalen. Op dit moment staan we met de rug tegen de muur. Bij de gemeente komen we niet veel verder. Ze vinden het belangrijk dat kleding gerecycled wordt, maar een plek om dat te verkopen is er niet en er wordt geen aandacht aan gegeven.”

Herma en de andere vrijwilligers hebben al veel geprobeerd, maar tot op heden zonder succes. ,,Een verwarmde garage of schuur, zou ook al goed zijn. Of dat we een pand delen met iemand anders”, zegt Herma. ,,Als we maar in Rhoon kunnen blijven zodat de vrijwilligers en klanten er gemakkelijk kunnen komen.”

Wie de dames kan helpen of een idee heeft, kan mailen naar Herma Davids via hermadavids@gmail.com.

‘t Winkeltje is vanaf 16 december gesloten tot en met 18 januari. Daarna is het weer geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10 tot 16 uur. Villa van Alles, Dorpsdijk 40a.

Villa van Alles aan de buitenkant.

Advertenties uit de krant