Directeur Nico Mensing begon op 1 juni 2020 bij het bedrijf.
Directeur Nico Mensing begon op 1 juni 2020 bij het bedrijf.

Directeur Mensing verlaat BAR Afvalbeheer

Algemeen

Door Arco van der Lee

REGIO – Directeur Nico Mensing verlaat per 1 januari afvalinzamelaar BAR Afvalbeheer. Mensing begint in het nieuwe jaar elders aan een nieuwe klus. “Dat is mijn werk als interim manager. Ik doe dit sinds 2008”, vertelt hij op het kantoor van het bedrijf in Rhoon. 

Mensing begon bij BAR Afvalbeheer op 1 juni 2020, midden in de eerste corona lockdown, het bedrijf stond er niet zo goed voor. Dat had te maken met de stilgelegde invoering van ‘variabel tarief’, waarbij per huishouden wordt bijgehouden (en in rekening gebracht) hoeveel afval er wordt aangeboden. Mensing kreeg van de wethouders van de drie BAR-gemeenten de opdracht om diftar in te voeren en rust en perspectief te brengen in de organisatie. 

“Ik trof een club gemotiveerde mensen aan, maar we moesten wel de puntjes op de i zetten”, herinnert Mensing zich. “Diftar is databeheer. En dit was een afvalinzamelbedrijf. Dan moet je daar goede afspraken over maken.” 

Een paar maanden voor de komst van Nico Mensing was de invoering van afvalpassen in Barendrecht mislukt. Op 31 december 2019 werden alle ondergrondse containers op afstand vergrendeld. Maar op 1 januari gingen ze niet meer open. Een misser van de leverancier, legt Nico Mensing uit. “De leverancier had veel kleine bedrijven overgenomen. Dat bedrijf was te groot geworden om het in één keer goed te doen. Daar heeft heel veel tijd in gezeten.”

“Geef mij zes weken de tijd om rond te kijken”, zei Mensing bij zijn aantreden. Hij heeft daarna een plan van aanpak gemaakt waarmee de problemen zijn aangepakt. “De organisatie is nu goed in balans. Dat betekent dat ik minder te doen krijg.” Voor Nico Mensing is het dan tijd om afscheid te nemen. Hij vergelijkt zijn taak met de bouw. “Ik ben van de ruwbouw en niet van de afbouw. Ik leg het fundament, maar tegelen is niet aan mij besteed.”

Veranderen
Nu het eind van zijn werk bij BAR Afvalbeheer nadert, blikt Nico Mensing even terug op de onrust die er vooral in Barendrecht en in mindere mate Ridderkerk rond de aanpak van BAR Afvalbeheer hangt. Het is typisch voor deze bedrijfstak, stelt hij. “Mensen willen wel veranderen, maar ze willen niet veranderd worden. Je moet dus goed uitleggen waarom dingen anders worden. En daar is niet iedereen het altijd mee eens.”

Daarbij speelt volgens de intrerim directeur mee dat bij de aanleg van woonwijken tot tien jaar geleden nooit werd nagedacht over het ophalen van huisvuil. 

Mensing gelooft dat het variabel tarief uiteindelijk zal worden geaccepteerd. “Er is landelijk onderzoek waaruit blijkt dat mensen op een enkele uitzondering na, zoals in Arnhem, tevreden zijn over het systeem. Maar het is even wennen. En in het begin is er een actieve groep die weerstand biedt. Maar afval aanbieden zonder dat het veel kost? Die tijd zijn we voorbij.”

Thema bij verkiezingen
Bij de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen is het inzamelen van huisvuil één van de thema’s. Nico Mensing waarschuwt dat het geen zin heeft om terug te gaan naar het voorgaande systeem.
“Dan ben je veel duurder uit. Het verbranden van afval wordt nu eenmaal duurder. En dan is er ook nog de milieuschade.”
BAR Afvalbeheer komt volgend jaar met een informatiecampagne over keukenafval. Want daar is volgens Nico Mensing nog veel mee te winnen. “Per inwoner gaat 63 kilo keukenafval bij het restafval. Terwijl het bij het groente-, fruit- en tuinafval kan. Als we dit tot nul terugbrengen, dan haal je al je doelstellingen.”

Elaine Carpenter is vanaf 1 januari de nieuwe interim-directeur van BAR Afvalbeheer. Ze is op 1 juli 2020 bij het bedrijf begonnen als Interim Manager Beleid, Strategie en Communicatie.

Advertenties uit de krant