Guus Bergevoet in zijn eigen bibliotheek met al zijn aantekeningen.
Guus Bergevoet in zijn eigen bibliotheek met al zijn aantekeningen. Foto:

Debuut verhalenbundel voor Guus Bergevoet

Algemeen

Door Astrid Potuijt

POORTUGAAL - Guus Bergevoet werkte maar liefst vijf jaar aan zijn debuut verhalenbundel, maar hij had in eerste instantie niet de intentie om de verhalen te publiceren. Het begon als therapeutisch schrijven en resulteerde in een boek met 26 verhalen.

Guus is jarenlang leraar op verschillende basisscholen in Spijkenisse geweest. Later werd dat docent Nederlands op de PABO. Voor de basisscholen schreef hij musicals en cabaretvoorstellingen. Het schrijven van verhalen was dan ook nieuw voor hem. 

,,Ik werd ziek in 2015, had zware depressies en ging daarvoor in therapie. ‘Schrijf het eens op’ adviseerde de therapeut. Als er een ding is wat ik niet leuk vind, is het om over mijzelf te schrijven. Maar ik kon wel in een verhaalvorm schrijven en daar kwam veel fantasie bij kijken. Het werkte therapeutisch in een totaal andere vorm als dat de therapeut bedoelt had. Ik vond het leuk om te doen en was afgeleid van wat er allemaal speelde.”

,,Het boek heeft een zekere eenheid. Het gaat over een een aantal mensen die samen een lees- en schrijfclub vormen en samenkomen in een pub. Die club levert vertellers en die leveren weer verhalen. Iedereen van de club komt aan bod, ik vertel wat over deze persoon, het verhaal wordt verteld en dan komt er nog een reactie op het verhaal van een van de andere leden.”

26 verhalen
De titels van de verhalen, laten niet veel los over de inhoud. Zoals ‘Man, vrouw, kind’ of ‘Bevrijding’. Het leukste verhaal om te schrijven was ‘Twitterfacegram’ verteld door Loes”, zegt Guus. ,,Hierin gaat het over een kwal van een politicus waarbij de proeflezers - de mensen die mij adviseerden of het zo geschikt was voor publicatie - meteen een enorme hekel kregen en zich zelfs aan het personage irriteerden. Een soort kruising van Baudet, Trump en Wilders. Een zeer rechtse bal die zelfs mijn eigen strot uitkwam toen ik het schreef”, lacht hij. ,,En het verhaal ‘Monodialoog’ is denk ik het meest aandoenlijk. Dat gaat over een transgender die over dit proces in gesprek gaat met haar hondje.”

Aantekeningen
Het schrijfproces liep wisselend. ,,Met horten en stoten”, zegt Guus. ,,Vaak pakte ik geschreven teksten er weer bij om weer te wijzigen. Meestal schreef ik drie tot vier uur achter elkaar. Ik kreeg technische adviezen om weer toe te passen. En ik maakte de hele dag door aantekeningen. Als ik mooie zinnen las, schreef ik ze bijvoorbeeld ook op en ik nam de feedback van de proeflezers ook heel serieus.”

Informatie
Op 20 december komt het boek ‘Waalbergen’ dan echt uit. Spannend voor Guus. Inmiddels staan er al 120 boeken in bestelling. ,,Het is straks ook te koop bij Tabac & Gifts aan de Dorpsstraat 5 in Poortugaal en in de Plus zal het ook komen te liggen. Het boek telt ruim 400 bladzijden en is te koop voor 10 euro. Bestellen bij Guus zelf kan ook via a.bergevoet@kpnmail.nl of via zijn facebookpagina.

Waalbergen komt op 20 december uit.

Advertenties uit de krant