Een spelletje 31-en, bijkletsen en koffie drinken.
Een spelletje 31-en, bijkletsen en koffie drinken.

Gezelligheid in Wijkcentrum Portland

Algemeen

Door Astrid Potuijt

PORTLAND - De 50+ en meer club in wijkcentrum Portland bestaat al jaren. Zo rond de veertien jaar, de exacte oprichtingsdatum is niet meteen voor handen, maar dat maakt niet uit. Lang dus. In de beginjaren was het een club die veel uitjes organiseerde, tegenwoordig zijn ze meer gebonden aan het wijkcentrum. Maar daarom zeker niet minder leuk. De dames - heren zijn ook welkom, maar (nog) niet aanwezig - komen iedere dinsdagochtend bij elkaar tussen 10 en 12 uur. Gezellig kletsen met koffie en een koekje, maar er worden ook volop spelletjes gespeeld. Daarnaast worden er regelmatig leuke activiteiten gepland. De modeshow is bijvoorbeeld altijd een groot succes, maandelijks vindt de bingo plaats, er wordt zo nu en dan een workshop gegeven of een quiz gespeeld en vorige week was er bijvoorbeeld een lezing over Oud Rotterdam. De vrijwilligers verzinnen altijd wel iets leuks. 

Margriet Bovingdan, Janet Edelman en Georgette van Straten zijn al jaren als vrijwilligers verbonden aan de club. ,,We hebben lang stil gelegen en in juli weer gestart. Normaal stoppen we in de zomer, maar nu zijn we juist weer begonnen”, vertelt Margriet. ,,Het is te hopen dat we door kunnen gaan zoals we nu doen. Jammergenoeg zijn we nu met minder mensen dan voorheen. De naam van de club is ‘50+ en meer club’ maar in werkelijkheid is de gemiddelde leeftijd hoger. Dat was met de oprichting niet zo, maar iedereen wordt natuurlijk ouder.” 

De laagdrempeligheid van de club is hoog. Ze bivakkeren in het wijkcentrum in Portland en daar kan iedereen zo binnenlopen en aanschuiven. Natuurlijk is het in het begin even wennen als je alleen komt, maar nieuwe mensen zullen snel opgenomen worden.

Ik schuif aan bij de tafel waar ze met z’n zessen het kaartspel 31-en spelen. Ze spelen voor ‘stuivers’. Er wordt wat afgelachen. De dames kennen elkaar dan ook al jaren en komen graag in het wijkcentrum. ,,Ik kom altijd”, zegt een van de vrouwen. ,,Ja, of ik moet iets anders belangrijks hebben.” Tijdens de sluiting van meer dan een jaar, misten de dames de club. ,,Gelukkig konden we vanaf juli weer terecht.” Normaal begonnen de dames altijd met tien minuten ochtendgymnastiek, maar dat kan nu even niet. 

Ondertussen gaat het spel door. De berg stuivers in het midden wordt groter. Er wordt gegrapt en gegrold. De vrijwilligers schenken koffie bij, verderop spelen ze rummikub en Margriet bereidt de bingo voor volgende week vast voor. 

Iedereen is welkom bij de 50+ en meer club die onder de paraplu van Welzijn Albrandswaard valt. Men betaald 1,50 euro en krijgt onbeperkt koffie of thee tussen 10 en 12 uur. Dinsdag 30 november wordt er bingo gespeeld met leuke prijsjes. Meedoen kan voor 5 euro. Houdt de agenda van De Schakel in de gaten voor de overige activiteiten van deze club. 

Advertenties uit de krant