Afbeelding
Foto:

Gemeenteraad stemt in met meerjarenbegroting

Algemeen

Aandacht voor veiligheid en woningbouw in algemene beschouwingen

Door Anouk Breeman

ALBRANDSWAARD – De gemeenteraad stemde maandagavond unaniem in met de Programmabegroting 2022 – 2025. Traditiegetrouw is de laatste begroting van een college beleidsarm. ,,Zo laat deze voldoende ruimte voor het volgende college om hun beleid na de verkiezingen in maart 2022 in te kunnen zetten”, reageerde Jolanda Ram (VVD).

In hun algemene beschouwingen blikten de raadsleden terug op de 3,5 jaar die dit college aan het roer staat. Daarbij waren de financiën, de woningbouwopgave, veiligheid, afvalbeleid en duurzaamheid belangrijke thema’s.

,,Met veiligheid doelen we zowel op de verkeersveiligheid als op de openbare orde”, zei Mariëlle Vergouwe (EVA). ,,Veel dijken in onze gemeente zijn gevaarlijk voor fietsers en voetgangers. Het instellen van een 30-km zone kan helpen en leidt niet tot langere reistijd voor automobilisten.”

Jeugdoverlast

EVA diende een motie in om de problematiek rond jeugdoverlast in kaart te brengen en de raad voor de verkiezingen te informeren over welk beleid is ingezet en wat nog nodig is. ,,Er zijn minder inbraken, maar de overlast door jongeren en verwarde personen is wel fors toegenomen”, zei burgemeester en portefeuillehouder Jolanda de Witte. ,,Daarom zetten we preventief een extra jongerenwerker en een kwartiermaker in. Die doet al waartoe de motie oproept.” VVD, SL en CDA noemden de motie overbodig, maar stemden er toch mee in. De motie werd unaniem aangenomen.

GroenLinks gaf aan blij te zijn met de extra jongerenwerker. ,,Voor de rest staat er in de Agenda van de samenleving bij jeugdzorg alleen genoemd: fraude aanpakken en zorgkosten beheersen. Dat is weinig concreet. Is de controle op fraude geïntensiveerd?” ,,Het geld moet terechtkomen bij de juiste mensen. Dit is geen heksenjacht, maar eerlijke verantwoording. Er was geen controle op fraude, daar gaan we nu mee beginnen”, reageerde wethouder Mieke van Ginkel.

Mantelzorgpluim

Terugblikkend zei het CDA blij te zijn met het gratis openbaar vervoer voor oudere minima, de invoering van Automaatje, de Huiskamer van Albrandswaard, de aanpak van eenzaamheid en de verbetering van ventilatie op scholen. Samen met Stem Lokaal en Leefbaar Albrandswaard diende het CDA een motie in om de Pluim voor mantelzorgers per 2022 te verhogen naar 100 euro. Deze werd unaniem aangenomen.

PvdA, NAP en VVA waren door omstandigheden afwezig

Advertenties uit de krant