Archieffoto
Archieffoto

Kerstboomverbranding blijft

Algemeen

ALBRANDSWAARD – Net als vorig jaar diende GroenLinks maandagavond tijdens de begrotingsbehandeling een motie in om de verbranding van kerstbomen te verbieden. ,,Het is niet meer van deze tijd. Er komt veel co2 en stikstof vrij, het geeft onnodige luchtvervuiling en we geven het slechte voorbeeld aan onze jeugd. De klimaatcrisis is ernstiger dan de coronacrisis, we kunnen niet meer wegkijken”, beargumenteerde James Scharink (GL).
Hij pleitte voor milieuvriendelijke alternatieven, zoals versnipperen of composteren. GroenLinks wil de beloning per ingeleverde boom voor de jeugd in stand houden en op zoek gaan naar een andere activiteit die vermaakt biedt. ,,Elke traditie is een keer uitgevonden, dus een milieuvriendelijk alternatief kan ook weer een traditie worden.”
,,Qua duurzaamheid is het inderdaad niet goed”, erkende wethouder Goedknegt. ,,Aan de andere kant is het een traditie en zorgt het voor saamhorigheid. Voor de brandweer is het een oefenavond. Het college heeft hierin geen voorkeur, de raad mag het zeggen.”
Waar de stemmen vorig jaar staakten, was er nu geen enkel raadslid dat de motie steunde. ,,We begrijpen de motie, maar het is toch een traditie waar de jeugd veel plezier aan beleeft”, reageerde Mariëlle Vergouwe van de fractie EVA, die de motie vorig jaar nog mede indiende.

Advertenties uit de krant