Bart met het Feynoordshirt van Linssen en de Hartveter.
Bart met het Feynoordshirt van Linssen en de Hartveter. Foto:

Bart (11) was de mascotte bij Feyenoord wedstrijd

Algemeen

PORTLAND - Afgelopen woensdag werd de Hartveter van Vrienden voor Sophia gelanceerd in de Kuip in Rotterdam. Bart van Haterd (11) uit Rhoon- Portland is een van de drie gezichten van de campagne.

Door Astrid Potuijt

Bart stond niet alleen bij de feestelijke lancering van de hartveter in de picture, ook afgelopen zondag bij de wedstrijd Feyenoord tegen AZ, mocht hij aanwezig zijn en dat vond Bart ‘geweldig’. ,,Ik ben een grote Feyenoordfan”, vertelt Bart. ,,Ik mocht met de scheidsrechter meelopen het veld op en ik kon met Bryan Linssen op de foto. Ik werd geïnterviewd en moest vertellen wat ik voor uitslag verwachtte. Ik vond het heel spannend, want als ik iets verkeerds zou doen, ziet iedereen dat natuurlijk.” En of dat nog niet genoeg was om de grote jongensdroom uit te laten komen, kreeg hij ook nog eens het shirt van Linssen. Bart is zelf ook een fanatiek voetballer bij v.v. Smitshoek en kan zijn geluk niet op met zoveel mooie ervaringen in een korte tijd. 

Bart doet mee aan deze campagne omdat hij geboren werd met een hartafwijking. Hij stond onder controle, maar kon er gerust 100 mee worden, werd hem verteld. 

Maar in januari begin dit jaar veranderde alles. ,,Mijn vader hoorde een vreemd geluid en toen hij bij mij kwam kijken, lag ik levenloos in mijn bed. Vanaf dat moment weet ik niks meer.” De moeder van Bart, Andrea vertelt over de hartstilstand die haar zoon kreeg. ,,Afgelopen juni kreeg hij meerdere epileptische insults. Ze vermoeden dat hij dit ook in januari heeft gehad en dat hij daardoor die hartstilstand kreeg. Maar het is nog steeds giswerk. Bart heeft twee weken in het ziekenhuis gelegen en ze konden niks vinden. Het is een hele heftige tijd geweest. We zijn natuurlijk heel bezorgd om hem, maar omdat het zo goed gaat, kunnen we dat iets beter loslaten. Ook voor zus Laura van veertien is het een bizarre tijd geweest en daarom mocht zij ook het veld op om met de vlag te zwaaien. 

,,Ik vind dat het nu goed met me gaat. En ik wil graag helpen om de hartveters te verkopen, zodat ze het So Fit & Fun centrum kunnen openen voor kinderen die nog wel ziek zijn.” Er staat een doos met veters bij v.v. Smitshoek en ook bij KV Vitesse, de korfbalvereniging in Barendrecht, staat een doos. 

Voor kinderen met een chronische ziekte aan het hart, of de longen, is sporten minder vanzelfsprekend, maar juist extra belangrijk. Om hen met een gerust hart te laten bewegen willen de specialisten van het Kinderthoraxcentrum het ‘So Fit & Fun Centrum’ realiseren om te kijken wat er buiten de beperkingen van deze kinderen wél mogelijk is. Naast fietsen en loopbanden is er onder meer een springkussen te vinden en zorgen virtual reality en games voor een leuke ervaring. 

Waar te koop
De Hartveter is te koop voor 6,95 euro bij onder meer DAKA, Decathlon, de Feyenoord fanshops en via www.hartvoorsophia.nl.

 Bart beleefde zijn droom. Foto: Yannick Verhoeven

Advertenties uit de krant