Afbeelding
Foto: Ronald Hooijmeijer

Column Katinka: Opgelet: wegpiraat op de weg!

Column

We staan voor het stoplicht op de Groene Kruisweg als het liedje ‘Drivers license’ van Olivia Rodrigo op de radio komt. Ik raak een beetje afgeleid door het liedje en kijk naar de druppels die op de vooruit naar beneden stromen. Opeens hoor ik dat ik mijn voet gewoon van de rem af mag halen. Poef! We schieten naar voren en de auto slaat af. “Dat is niet de rem maar de koppeling!” 

Vorig jaar schreef ik al een column over mijn eerste rijles. Dat was ook de enige rijles die ik toen gedaan heb. Er kwamen wat dingen tussendoor… Inmiddels is er een aardige periode voorbij en ben ik in juli weer gestart met rijlessen. En hoewel ik al behoorlijk wat lessen heb gehad, gaat het toch nog lang niet altijd goed… Tijdens mijn rijles roept de instructeur regelmatig dat ik mijn gas echt niet moet indrukken tijdens een bocht, dat ik geen andere auto’s van de weg mag drukken en dat ik echt op mijn snelheid moet letten. Ik denk dat dit echt komt omdat ik te veel Mario Kart heb gespeeld!

Het is in de tussentijd wel gelukt om mijn theorie-examen te halen. En ik zal heel eerlijk zeggen… Er was ook niet echt een mogelijkheid tot zakken. Ik heb een ééndaagse theoriecursus gedaan. ‘s Morgens vroeg moet je klaar staan voor de cursus. Er wordt dan vijf uur lang een cursus gegeven waarbij alle antwoorden erin worden geramd. “Als er in de vraag het woord ‘afslag’ staat, dan is het antwoord altijd B” of “Het antwoord warm is altijd fout, kies dus sowieso voor koud” Bij sommige bestuurders op de weg vraag je je soms af of zij ook zo’n cursus hebben gedaan, maar dan voor hun praktijkexamen.

Het rijexamen komt steeds dichterbij. Dat is namelijk al eind december. Maar eerst heb ik nog een tussentijdse toets. Hier kan ik vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen. En hoewel ik bij inparkeren niet mijn gaspedaal helemaal indruk en dit aardig goed lukt, is het fijn als ik dit niet meer hoef te doen voor het rijexamen. Ik zorg er tijdens mijn examen in ieder geval voor dat ik de rem loslaat in plaats van de koppeling en misschien af en toe aan mijn snelheid denk. Dan komt het helemaal goed (hoop ik)!


Advertenties uit de krant