Afbeelding
Foto:

Elkaar ontmoeten in de kerk wordt gelukkig weer ‘normaal’

Algemeen

Door Astrid Potuijt

ALBRANDSWAARD - Sinds een paar weken kunnen de kerken weer open zonder al te veel beperkingen. Net als velen, kampten de kerken met de coronamaatregelen. Sluitingen, beperkt aantal bezoekers, mondkapjes bij het lopen door de kerk, afstand houden, niet zingen. De kerken in Albrandswaard hielden zich aan de landelijke afspraken.
In gesprek met Dominee Coen van Alphen van de Dorpskerk Rhoon, Roel van de Poll van de Willibrorduskerk en Aad Stortenbeker van de Maranathakerk. Samen met de Protestantse Gemeente Poortugaal maken zij deel uit van de Raad van Kerken Albrandswaard.

Van Alphen: ,,We hadden gehoopt op een groot openingsfeest, maar daar is natuurlijk geen sprake van. Het is allemaal heel geleidelijk gegaan.”
Van de Poll: ,,Hup, feest! De stickertjes weg uit de kerkbanken en iedereen weer welkom. Maar helaas ging het niet zo.”
Stortenbeker: ,,25 september zijn weer begonnen zonder aanmeldingen. Het aanmelden was best een drempel voor de bezoekers. Het aantal bezoekers groeide wel nadat de eerste mensen vaccinaties hadden gekregen. Maar we zijn nog niet terug op het oude niveau.”
Van de Poll: ,,Nee, nog lang niet.”
Van Alphen: ,,We laten nog niet alle regels varen. We houden nog gepaste afstand in de kerk en schudden nog geen handen zoals we dat voor corona deden. Iedereen is welkom in de kerk, daarom werken we niet met coronapas. Daardoor is die afstand nog wel van belang. In de Dorpskerk houden we om en om een banken leeg.”
Stortenbeker: ,,In Maranahtakerk hebben we een apart vak voor de mensen die graag de anderhalve meter afstand willen behouden. Zo komen we toch iedereen tegemoet.”
Van de Poll: ,,Handen geven is vervangen door een groet. En dat houden we er nog even in. Even de hand op eigen borst leggen.”
Van Alphen: ,,Ik hoop wel dat de handdruk weer terug komt. In het informele contact gebeurt het alweer wat vaker, maar niet iedereen wil dat.”

In juni mocht er weer voorzichtig gezongen worden in de kerk.
Van de Poll: ,,Ons koor heeft vorige week weer voor het eerst gezongen. Dat was heel fijn.”
Van Alphen: ,,Je ziet dat muziek echt wat doet met de mensen. Het is heel belangrijk. Het verbindt de mensen met elkaar.”

Het grootste deel van de bezoekers is weer terug. De mensen die nog niet komen, hebben daar vaak een goede reden voor. Kwetsbare gezondheid bijvoorbeeld.

Livestreams
De livestreams blijven. De kerkdiensten waren altijd al via audio te volgen, maar sinds de livestream bestaat, zijn er meer mensen die een dienst volgen, dan dat er voorheen in de kerk zaten. Dat geldt voor alle kerken in Albrandswaard. Dit geldt ook voor de uitvaarten. Een uitkomst voor mensen die bijvoorbeeld in het buitenland wonen of in het ziekenhuis liggen en zo toch mee kunnen kijken.

Van Alphen: ,,Ik denk dat de kerk nu ook een stukje besef heeft gekregen dat de kerk groter is dan enkel de mensen die naar de kerk toekomen. Dat blijkt wel uit het aantal ‘kijkers’ van een kerkdienst.
Stortenbeker: ,,En dan weten we nog niet eens hoeveel mensen er voor een scherm zitten. Dat kunnen er natuurlijk ook meerderen zijn.

Oude vorm
Alle drie zijn ze het over eens dat het fijn is dat de kerkdiensten weer de ‘oude’ vorm aan kunnen nemen.
Van der Poll: ,,Veel mensen hadden we anderhalf jaar niet gezien. Heel fijn om iedereen weer te zien en te spreken.
Van Alphen: ,,Ik vond het heerlijk toen er weer een aantal bezoekers in de kerk mochten komen. Echte mensen om naar te kijken, en niet alleen voor de camera te preken. En toen we weer mochten zingen, voelde dat ook weer veel fijner.
Stortenbeker: ,,Zodra het weer kon, hebben we buiten na de dienst koffie gedronken. We merkten echt dat de mensen dit gemist hadden.”
Van Alphen: ,,Het is eigenlijk net als de derde helft bij het voetbal. Dat koffiedrinken hoort erbij.
Aad: ,,De kerk is ook een sociaal netwerk.”

Ontmoeten
Er wordt weer gezongen en er staan weer bijzondere diensten op de planning en koren van buiten worden weer uitgenodigd. Vorig jaar konden er geen herdenkingsdiensten in november worden gehouden en ook de Kerst was heel anders dan anders. Een half lege kerk en geen koffiedrinken na afloop. Dit jaar hoopt iedereen dat het weer als vanouds zal zijn. Gezamenlijk vieren.

Van de Poll: ,,Het belangrijkste is dat we elkaar weer kunnen ontmoeten. Daar is iedereen in onze gemeentes aan toe.”

PG Poortugaal
Ook de Protestantse Gemeente  Poortugaal heeft de meeste maatregelen losgelaten en enkel nog beperkte aanpassingen. Zoals gepaste afstand, een zitplaats wordt aangewezen en er worden slechts enkele liederen samen gezongen. Aan het einde van deze maand wordt er weer geëvalueerd.

Advertenties uit de krant