Naomi in blauw. 'Dat gevoel wanneer je iemand werpt is onbeschrijfelijk.'
Naomi in blauw. 'Dat gevoel wanneer je iemand werpt is onbeschrijfelijk.'

Naomi Rottier traint zeven keer per week

Algemeen

POORTUGAAL - Naomi Rottier (21) nam deze maand deel aan het Nederlands Kampioenschap judo. De inwoonster van Poortugaal zag daarmee een droom uitkomen, maar heeft voor de komende jaren nog voldoende ambities. 

Door Jeffrey van der Maten

Of Rottier het een beetje druk heeft? “Ja, best wel. Naast het judo ben ik ook bezig met een pre-master op de TU Delft. Aan het begin was dat wel een beetje zoeken”, bekent ze. “Op de universiteit kan je gelukkig zelf een beetje je tijden inrichten, dat scheelt wel.” Soms zitten er echter te weinig uren in de week van Rottier. “Op de universiteit heb ik een topsportstatus, waardoor ik soms wel dingen op een later moment mag doen. Dat helpt me enorm.”

Anders zou het haast niet te doen zijn, haar studie in Delft combineren met haar drukke bestaan als judoër. Zeven keer per week werkt ze een training af: vijf keer is dat een judotraining, tweemaal werkt ze aan haar kracht. In dat strakke regime leeft ze eigenlijk al jaren. “Ik ben op mijn vijfde begonnen en was meteen verkocht. Ik vind het zo’n mooie sport. Ik doe het eigenlijk al zestien jaar lang met plezier.”

NK judo Almere
Het hoogtepunt volgde deze maand, toen Rottier deelnam aan het NK judo in Almere. “De eerste ronde was ik vrijgeloot, dus kwam ik pas daarna in actie. Ik begon niet lekker, verloor direct mijn eerste partij.” Daarna rechtte ze knap de rug. “In de herkansing won ik twee partijen op ippon en strandde ik uiteindelijk op de derde plaats. Een bronzen medaille, dat is wel iets waar ik heel trots op ben.”

Gaaf gevoel
Rottier, die uitkomt in de gewichtscategorie -63, kreeg daarmee de beloning voor haar jarenlange arbeid. “Ik weet waarvoor ik het doe, want het is fantastisch om deze sport te beoefenen. Dat gevoel wanneer je iemand werpt is onbeschrijfelijk. Het is zo’n gaaf gevoel dat je met je eigen lichaam iemand op kan tillen.”

Corona
Het afgelopen jaar kon ze dat minder vaak doen dan gewenst. Tijdens de coronastop lag ook de judowereld stil. “Dat was wel even moeilijk”, aldus Rottier. “Er waren geen doelen, er was geen vooruitzicht. Toen vroeg ik me inderdaad wel eens af waarvoor ik het allemaal deed.”

Genieten en dromen
Inmiddels kan ze echter weer met volle teugen genieten. Deelname aan het NK was al een doel, maar Rottier is nog niet uitgedroomd. “Ik wil heel graag een medaille halen op een Europees toernooi. Daarna zie ik wel wat er op mijn pad komt. Ik ben wel eens zevende geworden, maar nog nooit op het podium geëindigd. Aan zo’n toernooi doen heel veel landen mee, het lijkt me heel tof om me daar te kunnen meten met de allerbesten van Europa.”

Volgen
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van Naomi. Volg Naomi op Instragram: @naomirottier.

Naomi werd derde bij het NK in Almere.

Advertenties uit de krant