Wethouder Martijn van Heezen met Eline Vis en Hedwig Dijkstra.
Wethouder Martijn van Heezen met Eline Vis en Hedwig Dijkstra. Foto:

Snelheidsmeter met beloning

Algemeen

RHOON - Een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont. Die staat vanaf 4 oktober in Rhoon, aan de Waalstraat. De Safety-safe, zo heet de snelheidsmeter, beloont weggebruikers die zich aan de snelheid van 30 km/uur houden door geld in de digitale spaarpot te stoppen. Het totaalbedrag wordt besteed aan een door de bewoners gekozen doel voor de buurt.
De Waalstraat is een 30-km zone, waar door veel weggebruikers te hard wordt gereden. Bewoners hebben aangegeven dat ze zich hier zorgen om maken.
Iedere bestuurder van een motorvoertuig die zich aan de snelheidslimiet houdt en de snelheidsmeter passeert, zorgt ervoor dat er geld in de digitale spaarpot komt. Dit is direct zichtbaar op het bord. De Safety-safe staat vier weken in de straat. Daarna wordt het eindbedrag bekendgemaakt en besteed aan hoge beplanting op de versmallingen langs de weg.

Op 4 oktober werd het bord geplaatst door de dames Eline Vis en Hedwig Dijkstra. Zij ontwikkelde het bord voor een gemeente in Brabant. Inmiddels wordt het op meerdere plaatsen in het land gebruikt en het werkt positief. ,,Met belonen, kom je verder dan straffen”, vertelt Eline. ,,Er wordt gemeten in de hele straat, dus als je de Waalstraat in rijdt, kan er al geld verdiend worden.”
Een bewoner laat weten dat hij blij is dat er wat aan het gerace door de straat wordt gedaan. ,,Vooral de pakketbezorgers rijden hier zo hard dat je de kleur van de busjes niet eens kan zien”, zegt hij.

Op www.safetysafe.nl staat meer informatie.

Advertenties uit de krant