Wethouder Ronald Schneider.
Wethouder Ronald Schneider.

Groene gemeente blijven en woningen bouwen

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Er is een flink tekort aan woningen. Ook in Albrandswaard ligt er een woningbouwopgave. Als een van de veertien gemeenten binnen de woonregio Rotterdam wordt ook in Albrandswaard zorgvuldig gekeken naar mogelijke bouwlocaties, ook in de sociale sector. De vraag is immers niet óf er gebouwd moet worden, maar waar. Wethouder Ronald Schneider, met ruimtelijke ordening in zijn portefeuille, legt uit wat de huidige stand van zaken is.

,,Er is afgelopen jaar een studie gedaan waarin meerdere plekken in onze gemeente zijn onderzocht als optie voor mogelijke woningbouw. Ook heeft een onderzoeksbureau vanuit de provincie naar de mogelijkheden voor woningbouw in onze gemeente gekeken. De optie om binnenstedelijk te bouwen en te verdichten rondom metrostations om zo nog meer (sociale) woningbouw te realiseren is door de gemeenteraad afgewezen. Daarentegen ligt er nu het plan van de gemeenteraad om op verschillende locaties woningen te bouwen in de komende 10 jaar, waarvan 350 tot 400 bestemd voor de sociale sector. Dat is een derde van de totale nieuwbouw. De provincie kijkt naar het totaal aantal huizen in de woonregio Rotterdam en zal beoordelen of hiermee voldoende woningen worden gebouwd in de regio.

Gedegen onderzoek
De gemeenteraad ziet met name De Omloop, het Antes-terrein, Schutskooiwijk en Mariput als kansrijke locaties voor woningbouw. ,,Het is onmogelijk om de woningnood te negeren. De polders volbouwen is geen optie. Daarom wegen wij heel zorgvuldig af of bouwen op de vier bovenstaande locaties het juiste is om te doen. De ontsluiting komt hierbij in het voorstadium ook nadrukkelijk aan bod. Dat wordt gedegen onderzocht. Met de huidige infrastructuur ontstaan er bij nieuwe woningbouw te veel uitdagingen, dus we zullen aanpassingen moeten doen voor een goede doorstroming van verkeer. Veiligheid en een prettig woonklimaat zijn immers belangrijke pijlers.”

Toekomstbestendig bouwen
,,Niets doen is geen optie”, benadrukt Schneider. ,,Zowel in de sociale als vrije sector zijn de uitdagingen groot en de verhalen van inwoners soms schrijnend. Het is een uitdaging om alle puzzelstukjes op hun plek te krijgen, maar wij hebben er vertrouwen in dat we op de goede weg zijn. Als gemeente willen wij een waardevolle bijdrage leveren aan het verkleinen van de krapte op de woningmarkt. Tegelijkertijd ligt er de uitdrukkelijke wens om die groene gemeente te blijven. Het is niet altijd eenvoudig, maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Laten we hopen dat we met de huidige plannen onze gemeente nog aantrekkelijker maken en letterlijk en figuurlijk kunnen gaan bouwen aan een toekomstbestendig Albrandswaard.”

Intentieovereenkomst
Eén van de locaties waar woningen gebouwd zouden kunnen worden is het Antes-terrein. Afgelopen maandag 4 oktober stemde de gemeenteraad in met het sluiten van een intentieovereenkomst met Parnassia Groep. Dit is een eerste noodzakelijke stap om daar woningbouw mogelijk te maken. Met het sluiten van de intentieovereenkomst kan gestart worden met de verdere onderzoeken.

De intentieovereenkomst legt de samenwerking en rolverdeling tussen de gemeente en Parnassia Groep vast. En beschrijft de voorwaarden voor een eerste toets op de haalbaarheid van (sociale) woningbouw op de Antes-locatie. Er is nog geen besluit genomen. Van het mogelijk maken van woningbouw is nu nog geen sprake.

Advertenties uit de krant