Mieke van Ginkel tijdens met een inwoner tijdens de eerste wandeling.
Mieke van Ginkel tijdens met een inwoner tijdens de eerste wandeling.

‘Laten we eenzaamheid bespreekbaar maken’

Algemeen

ALBRANDSWAARD – Vandaag start de week tegen eenzaamheid. Er worden door het jaar tal van activiteiten in de gemeente georganiseerd. Maar daar blijft het niet bij. Wethouder Mieke van Ginkel roept iedereen op om vooral oog te hebben voor de mensen om u heen die zich misschien eenzaam voelen Zo kunnen we met elkaar de eenzaamheid te bestrijden.

Door Astrid Potuijt

‘Albrandswaard tegen eenzaamheid’ heet de pact die gesloten is met diverse ondernemers en organisaties. ,,Eenzaamheid bespreekbaar maken is een belangrijke stap”, vertelt de wethouder. ,,Daarnaast elkaar ontmoeten, weten waar je kan aankloppen als je jezelf eenzaam voelt. Wij laten dat zien en we doen mee met de landelijke campagne zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen bereiken.”

Er zijn veel activiteiten in Albrandswaard waar mensen terecht kunnen. Denk bijvoorbeeld aan de koffieochtenden, breiclub, schaaksoos en de ontmoetingscentra. ,,Onze ouderenwerker bezoekt mensen boven de zeventig en vertelt hier ook over. Het is niet altijd meteen nodig, maar het is goed om te weten dat het er is.”

Als een adres of telefoonnummer bekend is bij ouderenorganisatie Esparanza, dan worden mensen persoonlijk uitgenodigd voor activiteiten. De gemeente mag zelf geen adressen verstrekken of zomaar vragen aan organisaties. Daarom is het zo belangrijk dat we samenwerken en dat bij organisaties als Welzijn Albrandswaard en Esparanza de namen en adressen bekend zijn van deze mensen, zodat zij contact kunnen zoeken. 

Iedereen kan wat doen
,,Waar we ook graag de aandacht op willen vestigen is dat iedereen iets kan doen tegen eenzaamheid. Als je ziet dat iemand eenzaam is: maak een praatje, help iemand door hem of haar een duwtje in de rug te geven of samen ergens naar toe te gaan. Je ziet niet direct aan de buitenkant of iemand eenzaam is, maar vaak begrijp je na een praatje wel hoe het zit. Het kan zo’n groot verschil maken als je dat eerste zetje in de goede richting geeft. En natuurlijk hebben we te maken met ‘de drempel’ waar mensen overheen moeten. Voor sommige mensen is het heel moeilijk om zomaar ergens binnen te stappen. Maar ik zeg altijd: zie het als een ontdekkingsreis. Niemand is iets verplicht, maar probeer het eens om koffie te komen drinken en een praatje te maken. Zo ken ik een dame die veel angsten had en eenzaam was. Uiteindelijk heeft de ouderenwerker haar zover gekregen om eens langs te gaan in het wijkcentrum. Het koste haar moeite, maar daarna kwam ze iedere week. Heel fijn om te zien dat zo’n dame dan toch een beetje opbloeit.”

Gelukkig zijn de meeste activiteiten voor onze inwoners inmiddels weer opgestart na de pandemie. Wat wel onveranderd doorging het afgelopen anderhalf jaar is de telefooncirkel. ,,Dat is zo’n belangrijk onderdeel. Dat ene telefoontje daar kijken mensen naar uit. Het is altijd fijn om een praatje te maken, dat geldt voor iedereen.”

Wandelcoach
Mieke van Ginkel wandelt regelmatig met bewoners van Albransdwaard en dan heeft zij ‘het goede gesprek’. Mieke was voorheen wandelcoach. Ze gebruikt haar oude beroep nu weer een beetje met deze wandelingen met bewoners uit onze gemeente. Wil je met haar wandelen dan kun je mailen naar secretaresse@
albrandswaard.nl

Wethouder Mieke van Ginkel..

Advertenties uit de krant