Afbeelding
Foto: Ronald Hooijmeijer

Je hebt toch geen soa?

Algemeen

Mijn vader komt de keuken binnen en laat stomverbaasd een WhatsApp gesprek zien van een onbekend nummer. “Hey pap, ik zit bij een nieuwe provider. Sla je dit nieuwe nummer even op? De oude kan weg.” Nog nooit had hij zo’n soort berichtje gehad. Hij snapte er echt helemaal niets van hoe dit kon. “Wat ben je aan het doen?” werd er gevraagd. 

Ikzelf wist natuurlijk wel dat dit soort oplichters actief zijn op het internet. Ik kijk graag naar programma’s van Kees van der Spek en had het al een keertje voorbij zien komen. Ze doen alsof je zoon of dochter zijn, gaan een heel gesprek aan en uiteindelijk vragen ze om geld. Zeker voor oudere mensen die dit niet weten, is het echt een naaistreek. “Hoe gaat het met je papa?” vroeg de oplichter op WhatsApp. “Ja druk druk druk druk” was het antwoord.

Echt hoe kan je zo zijn om oude mensen zoals mijn vader proberen op te lichten. Ze weten nog maar net hoe de mobiele telefoon werkt en typen echt als een slak. Het is gewoon vals en achterbaks! Maar de oplichter had natuurlijk een klein probleempje… “Eerlijk gezegd ben ik vandaag met veel stress opgestaan. Ik zit met een probleempje alleen schaam ik me er enorm voor”

Dat kan niet goed zijn zul je dan denken. “Nee he, je hebt toch geen soa?” Gelukkig was dat het probleem niet. Nee de oplichter had ‘blijkbaar’ een rekening openstaan. Een rekening van wel 3865 euro. En drie keer raden, de deadline was dezelfde dag terwijl de vriendelijke oplichter met z’n nieuwe telefoon niet kon inloggen met internetbankieren. Of mijn vader alles even kon voorschieten, hij zou het na het weekend zo snel mogelijk terugkrijgen. Even bellen was helaas niet mogelijk hij stond in de telefoonwinkel… 

En toen kwam het moment van de waarheid. Hij stuurde de link door die betaald moest worden. “Stuur maar een betaalbewijsje als het is gelukt.” Nu, ik zal eerlijk zeggen, ik heb nog nooit zo’n hilarisch WhatsApp gesprek gehouden. Bij elke zin lag ik samen met iedereen gisteren thuis helemaal dubbel. Je zou toch denken dat hij wel door heeft wanneer hij in de zeik wordt genomen? We hebben inderdaad nog een ‘betaalbewijs’ doorgestuurd. Een leuke foto waarop stond vermeld dat het echt een grote sukkel is. Wel met een dikke kus van papa natuurlijk.

Pas op en trap er niet in! 

Advertenties uit de krant