Afbeelding

Onderzoeken naar haalbaarheid woningbouw Antes-terrein

Algemeen

Door Anouk Breeman

POORTUGAAL – Dinsdagavond is in de commissie Ruimte gesproken over woningbouw op het Antes-terrein. In de intentie-overeenkomst staan onder meer afspraken over onderzoeken naar de haalbaarheid van het plan. ,,Dit is een heel belangrijk project. We hebben nu eenmaal een flinke woningbouwopgave”, zei wethouder Ronald Schneider.

De veiligheid en de verkeersdruk zijn belangrijke punten. ,,Deze overeenkomst is juist het startsein om deze zaken heel goed te onderzoeken. Dat leidt tot een nota van uitgangspunten en een ontwikkelingsstrategie, die vervolgens weer in de gemeenteraad zullen worden besproken. Ik vermoed dat dit na de verkiezingen zal zijn, dus in een nieuwe gemeenteraad en met een nieuw college”, aldus de wethouder.

Verkeer
De gevolgen van woningbouw op de verkeersdruk is al onderzocht. Daaruit blijkt dat er scenario’s zijn die een goede wijkontsluiting (richting de Antes-locatie én voor Poortugaal) mogelijk maken. Daar denken de bewoners van de Albrandswaardsedijk anders over. ,,Er is steeds meer verkeer en er wordt heel hard gereden. Er is geen stoep, dus het is levensgevaarlijk voor kinderen. Maak de dijk autoluw”, ze de bewoner van nummer 111. Zijn buurman maakte eveneens gebruik van het spreekrecht. Hij pleit ervoor om het verkeer via de busbaan te leiden, dus aan het eind van de dijk linksaf in plaats van rechtsaf.

,,Dat kan niet, want daar zouden nou juist die nieuwe woningen komen. We moeten het probleem niet verplaatsen naar de nieuwe wijk. Denk ook aan de verkeerssituatie ín het plangebied. Die bewoners moeten wel hun huis kunnen bereiken”, reageerde James Scharink (GL) later. ,,Het zou al schelen als de aansluiting van de beneden- en de bovendijk éénrichtingsverkeer werd en er snelheidsbeperkende maatregelen worden ingevoerd”, opperde Richard Steger (NAP).

Werkbezoek
Een aantal raadsleden is onlangs op werkbezoek geweest in Castricum, waar Parnassia -waaronder Antes valt- al een dergelijk project heeft afgerond. ,,Dat is een mooi referentiekader. Dat bezoek gaf mij een heel ander beeld. Ik zou bewoners aanraden om daar ook eens te gaan kijken”, zei Richard Hondebrink (EVA).

,,Wij moeten deze intentie-overeenkomst wel aangaan, want het aantal beoogde woningen is al meegenomen in het bod sociale woningbouw aan de regio”, zei Richard Steger (NAP). NAP mist nog wat aandachtspunten in de overeenkomst. ,,De veiligheid is in Castricum beter geregeld, terwijl ze daar geen tbs-kliniek hebben en maar de helft van het aantal patiënten. Qua verkeer gaat het nu alleen over de Albrandswaardsedijk, terwijl het ook gaat om de bewoners van de Schröder Van der Kolklaan. De groenstrook die daar is aangelegd ter compensatie van het sportpark moet wijken voor een ontsluitingsweg.”

EVA, Stem Lokaal, CDA en NAP benadrukten het belang om bewoners goed te betrekken.

Woningnood
,,We hebben gedeelde belangen. Als gemeente hebben we het belang om in deze tijd van krankzinnige woningnood woningen te bouwen, en dan vooral sociale”, betoogde wethouder Schneider.

,,Laten we wachten met dit besluit tot we zeker weten hoeveel sociale woningen we moeten gaan bouwen. Als dat er heel veel zijn, wat ik verwacht, kunnen we beter een polder volbouwen”, zei Henk Duurkoop (PvdA) aan het eind van de avond.

,,Welke polder wilt u dan opofferen?”, vroegen de VVD en FRANS zich af.,,Daar moeten we het dan over hebben”, reageerde Duurkoop. ,,Het Antes-terrein is óók een polder”, benadrukte James Scharink (GL).

,,Ik sta hier ambivalent in. Maar als we dit goed doen, kunnen we drie vliegen in één klap slaan. We kunnen de woningnood aanpakken, de veiligheid voor de omwonenden verbeteren én de verkeersveiligheid tegen het licht houden”, zei James Scharink (GL).

Het onderwerp staat op de agenda van de raadsvergadering van 4 oktober.

Advertenties uit de krant