De Suite aan de Molenweg in Poortugaal.
De Suite aan de Molenweg in Poortugaal.

‘De Suite wordt een liefdevolle plek’

Algemeen

POORTUGAAL - Evelien Ligthart van Evelien Uitvaartverzorging wil begin 2022 in het pand aan de Molenweg In Poortugaal een rouwkamer openen. Daar ontstond nogal wat commotie over omdat niet iedereen het een fijn vindt dat er een rouwkamer in een woonwijk is gevestigd. 

,,Ik weet als geen ander dat een uitvaart verdrietig is en overlijden moeilijk om over te praten. In mijn werk zorg ik er samen met de nabestaanden voor dat het afscheid ondanks het verdriet en de pijn, toch zacht en mooi wordt”, reageert Evelien Ligthart op de bezorgde reacties over haar plan om een afscheidskamer in De Suite te openen, “Zo zal De Suite ook worden.”
De uitvaartbegeleidster uit Poortugaal hoopt aan ongeruste omwonenden duidelijk te kunnen maken dat ze niet bang hoeven te zijn voor een naargeestige plek: ,,Het wordt geen plek waar zwarte auto’s, overlijdenskisten en mannen met hoge hoeden af-en-aan komen. Als ik een afscheid verzorg, is dat passend bij de overledene en zijn/haar nabestaanden. Vaak ‘heel gewoon’ en liefdevol. De ruimte wordt ingericht als een soort huiskamer, waar de directe familie en vrienden bij hun geliefde kunnen zijn. Vooral ook kinderen, zodat ze alle rust hebben om op hun eigen manier afscheid te nemen.”
Evelien legt uit welke bewegingen er rond het pandje zullen zijn. ,,Een overledene wordt bijna altijd tijdens werk- en schooluren gebracht of gehaald. Er gebeuren geen medische handelingen en rond het terrein komt een groenblijvende heg, zodat de omgeving niets hoeft te zien, als ze dat niet wil.

Bezoek kan op afspraak, maar alleen met een paar mensen. De naaste familie mogen een vriend of vriendin meenemen, want dat kan troost bieden, maar het is geen uitvaartlocatie waar hele groepen komen. En heel praktisch: er zijn zes parkeerplekken op eigen terrein, dus parkeren in de omgeving zal niet gebeuren.”
Bijna alle reacties op de plannen van Evelien zijn positief, maar ook degenen die zich zorgen maken, zou ze graag geruststellen: ,,Het idee was om na de ondertekening van het contract de omwonenden te informeren. Het is tenslotte mijn werk om open en duidelijk over afscheid te praten. Ik hoop dat ik de ongerustheid kan wegnemen en dat De Suite een liefdevolle plek mag worden”.


INGEZONDEN: Reactie van de Eigenaren Molenweg 2

Ook wij zijn heel blij dat wij het pand aan Evelien Uitvaartverzorging hebben kunnen gunnen. Haar enthousiasme en ideeën hebben bij ons er toe geleid dat ook wij weer een extra investering aan de omgeving van het pand willen doen. 

Zo komt er een mooie groene haag als erfafscheiding passend bij de hoge taxushagen in de directe omgeving en worden de toegangspoorten verhoogd tot ca 1.80 zodat een directe inkijk minder mogelijk is. Evelien heeft de directe omgeving geïnformeerd van haar plannen nadat het huurcontract getekend was. Leuk voor haar is dat meer dan 95 procent van de reacties op facebook uitermate positief is. Vanzelfsprekend hebben ook een aantal mensen minder positief gereageerd. Gelukkig voor Evelien rust op het pand een omgevingsvergunning A20150148 en maakt het bedrijfsplan -dat de aanvraag van de omgevingsvergunning vergezelde- melding van het gebruik van het pand voor rouw en/of trouwbijeenkomsten. Bewust hadden wij destijds het algemeen belang voor ogen om de voormalige brandweergarage open te stellen voor dit soort kleinschalige bijeenkomsten. Voor de corona tijd werd het pand vooral gebruikt voor het vieren van kleinschalige feesten en partijen. Dat gaf soms wat overlast in de vorm van allerlei vrolijke gasten. Nu het pand gebruikt gaat worden voor kleinschalige besloten rouwbezoeken zal het vanzelfsprekend wat stiller zijn in de omgeving.

Dat Evelien hier nu invulling aan gaat geven maakt ons trots en blij


Jan en Lenie Backbier-van der Beek

Advertenties uit de krant