Afbeelding
VIDEO

Tussen hemel en aarde: ‘Yes, I’m still alive’

Algemeen

RHOON - Olga van Burgh straalt, er razen veel emoties door haar heen, prachtig om te zien en goed vastgelegd door de fotograaf. Ze is zojuist uit het vliegtuig gesprongen om een tandemsprong te maken. Olga mocht de sprong maken van stichting Buddies op de dag ‘Tussen hemel en aarde’. 

Door Astrid Potuijt

Olga uit Heerjansdam is niet de enige die op 17 september de sprong waagde. Eens per jaar - normaal gesproken op de vrijdag na Hemelvaart, maar dit keer verplaats om de alom bekende reden, wordt ‘tussen hemel en aarde’ gehouden. Ernstig zieke mensen mogen een sprong maken bij Skydive Rotterdam. Ze stijgen op vanaf Rotterdam Airport en landen in de polder achter de Vlakkenburg in Rhoon.

Vanaf de grond zie ik het vliegtuig. Dan een stipje. ‘Kijk dat is Olga’ wijst iemand me aan. Ik volg de gekleurde parachute met mijn ogen. Het blijft altijd weer een prachtig gezicht om te zien. De tandemmaster zet haar veilig op de grond. Als ze een beetje bijgekomen is gaan we aan de picknicktafel zitten. ,,Het was thuiskomen voor mij”, lacht ze. ,,Tot vier jaar geleden was ik ook lid van de vereniging en sprong ik regelmatig. Ik was bezig met het halen van mijn A-brevet. Met elkaar oefeningen in de lucht doen, dat is zo gaaf. Spelen in de lucht noem ik het. Vandaag was echt een cadeau. Ik weet dat ik nog een lange weg te gaan heb, maar dit was echt weer fantastisch om zo samen met een buddie te springen. Ik voel mij zo dankbaar.”

Olga kreeg twee jaar geleden de diagnose kanker. Een agressieve vorm, die heel snel groeide. ,,Er was tijdens de behandeling nog maar weinig van mij over. Ik was zo ziek en viel heel erg af. In maart van dit jaar kwam ik uit het zorghotel en sinds die tijd ben ik weer op aan het krabbelen.”

,,Hoe ga ik het voor elkaar krijgen dat mijn lichaam dit ook weer kan? Je moet natuurlijk ook de parachute kunnen besturen. Dat is nu nog veel te zwaar voor me. Maar ik ben nu bezig met oefeningen en verschillenden therapeuten.”

Olga bleef het hele ziekteproces vertrouwen houden. ,,Als mens weet je dat je een keer dood gaat. Ik had er vrede mee als dat zou gebeuren. Dat wil trouwens niet zeggen dat ik niet super blij ben dat ik er nog ben”, lacht ze. 

De volgende appt ze me nog; Weet je wat ik dacht tijdens de sprong? Yes, I’m still alive.” Zo mooi, ik krijg er kippenvel van.
Stichting Buddies organiseert ook eens per jaar een familiedag waarbij het hele gezin kan indoor-skydiven. Ook doen ze mee aan de RopaRun. De stichting is opgericht door Anne Koetsenruijter ter nagedachtenis aan haar overleden man Louis van de Moosdijk. Zij waren fanatieke skydivers. In samenwerking met de gebiedscoöperatie en LSNed heeft Skydive Rotterdam een nieuwe landingsplek gevonden in de hoek van de Lageweg en Poelweg. Deze wordt zaterdag officieel in gebruik genomen.
Kijk op www.buddies.nu.

Bekijk hier de video:


Olga straalt als ze weer op de grond staat.

Advertenties uit de krant