Piet Vermeuelen, Jan Jongerius, Bas van Driel (techniek)
Piet Vermeuelen, Jan Jongerius, Bas van Driel (techniek)
VIDEO

RTV Albrandswaard super blij met nieuwe studio

Algemeen

RTV Albrandswaard is een paar weken geleden verhuisd naar de nieuwe locatie in het Huis van Albrandswaard. ,,Een toplocatie”, zeggen de heren Piet Vermeulen en Jan Jongerius. Zij presenteren al jaren radioprogramma’s bij RTV Albrandswaard en huizen nu in de vijfde locatie van het radiostation. De studio is van alle gemakken voorzien.

Door Astrid Potuijt

31 jaar geleden werd RTV Albrandswaard opgericht. Piet Vermeulen was daarbij betrokken. Twee jaar later kwam Jan Jongerius er ook bij. De mannen hebben dus al heel wat jaren op hun naam staan. Dat daar veel hoogtepunten en anekdotes bij horen mag duidelijk zijn.

In 1990 begonnen de radiomakers in het oude pomphuis van het buitenzwembad aan het Deltaterrein. Daarna kregen ze een ander pandje op het Deltaterrein, vervolgens verhuisde ze naar het Koetshuis in Rhoon en daarna huisden ze in het pand aan de Omloopseweg.

Vroeger was het allemaal anders. Ze konden meer aanrommelen en waren op allerlei grote evenementen welkom. Dat aanrommelen nemen we natuurlijk met een korreltje zou, maar dat het nu een stuk gestructureerder is, mag duidelijk zijn. ,,Ik weet nog dat we bij de grote wedstrijd van Regilio Tuur mochten zijn”, vertelt Piet. ,,We zaten vlakbij Hilversum 2. Zij moesten op tijd weg en wij bleven nog, zo konden wij, als klein omroepje, de laatste items voor hen maken. Ook mochten we Tuur zelf nog een aantal vragen stellen. Super leuk, echt een hoogtepunt.”

Jan heeft ook meteen een mooie anekdote klaar. Hij ging parachutespringen. Met walkie talkies was hij met de studio verbonden en tijdens zijn dappere sprong deed hij verslag van wat hij allemaal zag. Er waren veel mensen die hadden meegeluisterd. Hij glundert weer bij het vertellen van dit verhaal. ,,En zo jong was ik toen al niet meer hoor, ik denk al in de vijftig.”

De mannen maakten veel verschillende radioprogramma’s. In het begin veel sport gerelateerd, maar tegenwoordig meer met algemene Albrandswaardse interviews en actueel nieuws. In Goedemorgen Albrandswaard en Steevast op Zondag zijn iedere week mooie gesprekken te horen.
,,Dat is het mooiste aan radio maken”, zegt Jan. ,,Al die mensen die je kan spreken, al die bijzondere locaties waar je anders nooit zou komen.”
,,Bij evenementen verslag doen”, vult Piet aan. ,,Of op bezoek bij de rechtbank in Rotterdam, daar zou je anders toch nooit komen! Je kan de mensen dan meenemen op deze plekken. Hoe mooi is dat!”

,,Nu ben ik in gesprek met Ernst Kuipers en Diederik Gommers. Dat vind ik ook zo’n mooie uitdaging. Wij als klein omroepje krijgen ze dan toch mooi in studio”, zegt Jan trots. ,,Dat was vroeger in de sportprogramma’s ook. We liepen gewoon het veld op en spraken de voetballers van Feyenoord aan. Maar tegenwoordig willen ze alleen maar geld zien.”

,,Ja, vroeger gingen die dingen anders. Makkelijker en je had dan ook zo een netwerk om je heen”, vertelt Piet.

,,Ik heb nog weleens een opleiding gedaan van een aantal weken voor radiowerk”, zegt Jan. ,,Ik zat eens bij Rijnmond, maar dat is niks voor mij. Iedere komma en punt wordt voorgekauwd. De eigen inbreng is ver te zoeken. Dat is hier wel anders. Hier kan ik lekker mijn gang gaan.”

RTV Albrandswaard werkt ook samen met Rijnmond. Bij ‘Zaterdagmiddag Live’ is ieder week een item uit Albrandswaard te horen. De meeste van deze items worden door Piet verslagen.

Wat ze missen bij de omroep zijn jonge mensen en radiomakers die doordeweeks overdag een programma willen maken. Ook zouden ze een redactiemedewerker kunnen gebruiken. Een persoon die de nieuwsberichten verzameld en verdeeld over de programma’s. Wie interesse heeft kan zich aanmelden via de website van de omroep.

Bekijk hier de video: https://youtu.be/f0URzr9hdak

www.rtvalbrandswaard.nl

Scan de QR-code om de video te bekijken.

Advertenties uit de krant