Afbeelding

Kruidenwandeling op de Oogstdag

Algemeen

RHOON - Vroeger was het heel normaal om wilde kruiden te gebruiken in het eten. Daarna raakte de mens gewend aan producten uit de supermarkt en verloren ze de kennis over inheemse kruiden. Volgens wildplukker Renée is wildplukken een mooie manier om de band met de natuur te herstellen, voor de toekomst van onze kinderen. Tijdens de Oogstdag op 4 september van 10 tot 16 uur zal ze daarom kruidenwandelingen geven op De Vlakkenburg. 

Als kind was Renée van Homemade with Green al dol op buiten zijn en ravotten. Tijdens een cursus ‘eetbare kruiden’ raakte ze betoverd door de kracht en schoonheid in planten en bloemen. Vanuit een wetenschappelijke benadering onderzocht ze wat die kracht is: ,,Wist je dat het wetenschappelijk is bewezen dat groen goed is voor ons? Het verlaagt bijvoorbeeld de bloeddruk. Een half uurtje door een park lopen heeft al heel veel effect.”

,,Bovendien ga je door wildplukken op een hele andere manier naar je omgeving kijken. Je hoeft niet ver te gaan om aan eetbare kruiden te komen. Als je de straat uit loopt, heb je op het eerste beste grasveldje al drie verschillende kruiden te pakken. Klaver zie je bijvoorbeeld veel groeien. Heel lekker op een boterham met kaas. En een simpel madeliefje staat mooi in een salade. Omdat je ineens ziet hoe waardevol de planten om je heen zijn, ga je ook de natuur meer waarderen.”

Veel eetbare kruiden
In het Buijtenland van Rhoon telen de boeren natuurinclusief. Daardoor groeien er steeds meer eetbare planten in de polder. Wildplukken is hip, maar kent ook risico’s. Er groeien giftige planten in Nederland. Als je wildplukt, is het dus belangrijk om dat bewust te doen. Daarom geeft Renée tijdens de Oogstdag op 4 september kruidenwandelingen bij De Vlakkenburg. ,,Op de Oogstdag laat ik zien wat er allemaal groeit in het Buijtenland en wat je daar voor lekkere dingen mee kan maken zoals pesto’s en soepen. Maar ook niet-eetbare producten zoals kaarsen, eetbare bloemenmengsels en theeën.”

Meewandelen?
Kom ontdekken en proeven wat de polders van het Buijtenland van Rhoon bieden. Bezoek de boerderijen De Vossenburg (Korteweg 4), de Buytenhof (Rijsdijk 98) en de Vlakkenburg (Essendijk 24). Het volledige programma is te vinden op www.buijtenland-van-rhoon.nl of www.vvpa.nl

Renée is te vinden op de Vlakkenburg. Wandelingen starten rond 10.30 uur, 12.30 uur en 14.30 uur en duren ongeveer een uur. Aanmelden vooraf is niet nodig. Bij veel belangstelling wordt een extra ronde ingelast en ook bij de kraam kan men ontdekken hoe smaakvol de kruiden uit het Buijtenland van Rhoon zijn. 

Advertenties uit de krant