Het Dagboek neemt je mee op reis door de landschappen van de Bijbel en van het leven.
Het Dagboek neemt je mee op reis door de landschappen van de Bijbel en van het leven. Foto:

Inspiratie voor boek door Rhoonse grienden

Algemeen

Door Astrid Potuijt

RHOON - Schrijfster Annelies van Poelgeest- Verdoold heeft niet stil gezeten, ondanks dat ze in december haar derde kindje kreeg. In april 2020 kwam haar eerste gebedsdagboek uit en nu schreef ze mee als één van de dertien auteurs aan het Sestra dagboek voor vrouwen. ‘Het Sestra Dagboek neemt je mee op reis door allerlei landschappen van de Bijbel en van het leven. In elk landschap is iets te vinden wat raakt aan het leven van alledag en aan Gods aanwezigheid daarin.’

Het boek bevat een bladzijde voor iedere dag om inspiratie, hoop of bemoediging uit te halen. Het is opgedeeld in landschappen. Zo zijn er weken die gaan over het meer, de zee, het moeras en de woestijn. Annelies mocht schrijven over het bos en gebruikte o.a. de Rhoonse Grienden als inspiratiebron. 

,,Toen ik werd gevraagd om mee te schrijven - omdat ik bij deze uitgever mijn eerdere boek heb uitgegeven - had ik meteen ideeën. Ik koos meteen voor het bos. Ik vind de metafoor van bomen erg mooi. Het wortelen en groeien bijvoorbeeld. Iedere dag begint met een bijbeltekst, een suggestie wat je verder nog kan lezen in de Bijbel en daarna een stukje van de auteur. Het begint met een stukje uit een invalshoek uit het leven van de auteur en gaat daarna door naar het leven als christen en het leven met God.”

Als kind had Annelies al (kinder)bijbelse dagboeken naast haar bed liggen. Nu heeft ze er drie waar ze meestal dagelijks wat uit leest. Haar eigen gebedsboek waar ze ook notities in kan maken, een ander dagboek waar ze mooie stukjes uithaalt en dit nieuwe boek. ,,Het bijzondere is dat er vaak raakvlakken zitten in het stukje dat je die dag leest en met wat er speelt in je leven. Het komt altijd op het juiste moment”, zegt Annelies. 

Een fragment uit het boek: ‘Net buiten het dorp waar ik woon, in de grienden, staan honderden knotwilgen. Met hun ‘voeten’ in of bij het water en hun takken wuivend in de wind. Eens in de zoveel tijd is het zover, dan worden ze gesnoeid. Als dat niet zou gebeuren, zouden de takken te zwaar worden en de wilgen kunnen gaan scheuren, met alle gevolgen van dien. Bovendien komt er, als ze eenmaal gesnoeid zijn, ruimte voor nieuwe uitlopers.’ Vervolgens wordt deze lijn doorgetrokken naar het opruimen van ballast in je eigen leven.

,,Ik heb nog zat ideeën, maar nog geen concreet plan voor een volgend boek. Dus ik laat het even rusten”, zegt ze. ,,Maar er zal ongetwijfeld nog iets komen. Vermoedelijk geen dagboek meer, maar welke insteek dan wel? Daar zal ik vanzelf inspiratie voor krijgen.”

Bestellen
Het boek is te bestellen via de website van Annelies www.alseenpalm.nl. Ook houdt ze actief haar Instagramaccount bij: ‘@alseenpalm’. Binnenkort gaat ze starten met een blog.
Meer informatie www.royal
jongbloed.com/product/sestra-dagboek/

Annelies schreef mee aan het Sestra Dagboek.

Advertenties uit de krant