Afbeelding
Foto:

Goede sfeer bij algemene beschouwingen

Algemeen

Door Anouk Breeman

ALBRANDSWAARD – De eerste raadsvergadering in het Huis van Albrandswaard verliep maandag- en dinsdagavond in een opmerkelijk goede sfeer. Waar oppositie en coalitie eerder regelmatig lijnrecht tegenover elkaar stonden, konden partijen elkaar nu –letterlijk en figuurlijk – vinden.

Vrijwel alle fracties stonden in hun betoog stil bij de bestuurscultuur. ,,Het is goed dat u zich uitspreekt, dan kunnen we er ook uit komen”, reageerde portefeuillehouder Jolanda de Witte. Tijdens de algemene beschouwingen werden tien moties ingediend, waarvan er twee later werden ingetrokken. Van de overige acht zijn er zeven aangenomen.

BAR-organisatie
Zo wil Albrandswaard de BAR-organisatie een hart onder de riem steken met de motie ‘Albrandswaard staat voor de BAR-organisatie’. ,, In de gemeenten Ridderkerk en Barendrecht zijn voor de raadsvergaderingen van 6 juli moties aangekondigd over de toekomst van de BAR-organisatie. Deze roepen op tot een onderzoek om de BAR-samenwerking te herzien dan wel te ontmantelen. Er wordt op aangestuurd om de resultaten van deze studies nog voor de komende gemeenteraadsverkiezingen te presenteren. Dit leidt tot grote onrust bij de medewerkers van de BAR. Het is verwerpelijk om stemmen te winnen over de rug van BAR-medewerkers”, stelde initiatiefnemer Sander van der Kaaij (CDA).

De motie roept op om de waardering van Albrandswaard over te brengen aan directie en medewerkers van de BAR-organisatie. En om eventuele onderzoeken pas ná de verkiezingen in 2022 uit te voeren.

Snelheidsbeperkende maatregelen
Leefbaar Albrandswaard en EVA vroegen aandacht voor snelheidsbeperkende maatregelen. ,, Er wordt elke dag veel te hard gereden op de doorgaande wegen in Rhoon en Poortugaal, zoals de Albrandswaardseweg, Waalstraat, Rijsdijk, Essendijk, Tijsjesdijk en Portlandse Baan”, zei Ton Vuik (LA). De motie roept op om op korte termijn - in samenspraak met de politie - op de genoemde locaties een onderzoek uit te voeren naar de snelheid waarmee wordt gereden. En naar aanleiding van dat onderzoek te kijken naar permanente snelheidsbeperkende maatregelen zoals verhoogde drempels, wegversmallingen of borden met rode en zwarte pijl. ,,Eind van dit jaar willen we graag de uitkomsten van dat onderzoek weten.”

Energie
Aansluitend stemde de raad nog in met onder meer de Regionale Energie Strategie (RES). PvdA en GL dienden nog tevergeefs een amendement in om windmolens niet op voorhand uit te sluiten. De motie die deze fracties indienden om een voor jongeren en kinderen begrijpelijke RES van één A4 te maken, haalde het wel. ,,Deze jongeren krijgen straks inderdaad met de gevolgen te maken, dus het is goed hen nu al te betrekken”, reageerde wethouder Goedknegt.

Advertenties uit de krant