Afbeelding

Verkeersexamen voor groep zeven

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Kinderen uit de groepen 7 in Albrandswaard legden dinsdag 29 juni het landelijk Praktisch Verkeersexamen af. Zij deden dit onder het toeziend oog van leraren, ouders én de wethouders Martijn Heezen en Mieke van Ginkel en dat vonden de kinderen best spannend. Voordat het praktisch verkeersexamen van start ging hadden de kinderen van groep zeven veel vragen aan de beide wethouders. De kinderen lieten de kans dan ook niet schieten om hen het hemd van het lijf te vragen over wat een wethouder nou precies doet. Lees verder op pagina 3.

Het ging vanmorgen uiteindelijk toch om het praktisch verkeersexamen. De Wethouders Mieke van Ginkel van onderwijs en Martijn Heezen van verkeer moedigden de kinderen aan tijdens het examen: ,,Veilig en gelukkig opgroeien in Albrandswaard betekent voor kinderen ook kunnen leren in een veilige omgeving en op een veilige manier door hun wijk en dorp fietsen. Het geeft hen een gevoel van vrijheid en zelfstandigheid; zaken die horen bij een goede ontwikkeling”, zei Mieke van Ginkel.

,,Ik vind het een goede zaak dat er met dit verkeersexamen, maar ook met een project als School of SEEF, aandacht is voor verkeerssituaties, goed leren fietsen en weten hoe je te gedragen in het verkeer”, zegt Martijn Heezen. ,,Ik wil dat onze kinderen veilig door Albrandswaard kunnen fietsen. Daarom doet de gemeente er alles aan om de verkeersveiligheid zo groot mogelijk te maken. Dit vind ik een vereiste om je goed te kunnen bewegen in het verkeer.”

Examen
Bij het Praktisch Verkeersexamen wordt gekeken of kinderen hun kennis van het verkeer op de juiste manier kunnen toepassen. Daarvoor gaan de kinderen de weg op. Zij fietsen in een voor hen bekende omgeving. In de route zijn kenmerkende verkeerssituaties opgenomen zoals een kruising met verkeerslichten, een brug, een rotonde en wegen met of zonder aparte fietspaden. Vrijwilligers staan op vaste punten van de route om te kijken of de kinderen hun fiets onder controle hebben (bijvoorbeeld remmen en bochten nemen) en hoe zij zich gedragen in het verkeer.
De controle over de fiets is een belangrijk onderdeel van het verkeersexamen omdat het kinderen en ouders bewust maakt van het belang van een veilige fiets.

Advertenties uit de krant