Wegversmalling op de Tijsjesdijk. Foto J. Scharink
Wegversmalling op de Tijsjesdijk. Foto J. Scharink

Aandacht voor veiligheid fietsers op Tijsjesdijk

Algemeen

Door Anouk Breeman

RHOON - De Tijsjesdijk is één van de belangrijkste routes voor schoolgaande kinderen in Albrandswaard. Dagelijks fietst en/of loopt er een grote stroom leerlingen, zelfstandig of met hun ouders, over deze dijk naar de Don Bosco of de Julianaschool. De Tijsjesdijk is weliswaar een 30-km-zone, maar toch voelt de route onveilig, zeggen bewoners.

De Tijsjesdijk werd door GroenLinks op de agenda gezet. Hans Heukels sprak tijdens de commissie Ruimte namens ouders van leerlingen uit de wijken Essendael en Ghijseland en bewoners van de Tijsjes- en de Dorpsdijk. ,,Het gaat om de veiligheid van honderden kinderen. Een fiets- of voetpad ontbreekt, er is onvoldoende zicht en de weg zit vol kuilen en hobbels”,somde hij op. De verkeersremmende maatregelen maken het volgens Heukels eigenlijk alleen maar erger. ,,Voetgangers en fietsers komen in een ‘tang’ terecht als er bij de wegversmalling autoverkeer aankomt en ze moeten wachten, terwijl er verkeer vanachter komt. De poller (waarmee de weg tijdelijk kan worden afgesloten voor autoverkeer -red) werkt niet op woensdag- en vrijdagmiddag. De Don Boscoschool hield laatst een actie om ouders op te roepen vaker lopend of met de fiets te komen. Dan helpt het niet dat er geen goed fietspad is.”

,,We hebben best veel 30-km zones, maar automobilisten houden zich daar niet aan. Zou het helpen als er meer wordt gehandhaafd?”, opperde Sander van der Kaaij (CDA).

30 km-zones
EVA diende in november 2020 een motie in om de 30-km-zones in kaart te brengen. ,,Het dorp is veranderd, er zijn veel woningen en auto’s bijgekomen”, zei Mariëlle Vergouwe (EVA). EVA berekende dat binnen het dorp 50 km per uur rijden 24 seconden sneller is dan 30 km rijden, bij een afstand van 500 meter. ,,De prioriteit zou naar voetgangers en fietsers moeten gaan, auto’s zijn te gast. Een maximumsnelheid van 30 km zou de norm moeten zijn en 50 km de uitzondering.”
,,Een 30 km-zone kan het juist erger maken, dan slibben de kernen dicht. We kunnen beter inzetten op afgescheiden fietspaden”, reageerden Frans van Zaalen (FRANS) en Eric van het Klooster (VVD).

Fietspad
,,De Tijsjesdijk is een historische dijk, dus er is weinig ruimte voor een apart fiets- en voetpad”, zei wethouder Martijn Heezen. ,,We hebben daar al best veel gedaan, zoals het plaatsen van de poller, de wegversmallingen en het aanpassen van de maximumsnelheid. Als de tweede fase van de bouw van Hof van Spui klaar is, gaan we de ontsluiting daar aanpakken. Er komt een fiets- voetpad vanuit De Gaarde naar de Sportlaan, langs de gymzaal. Dat is flinke winst voor de Julianaschool.”
De wethouder erkende dat het wegdek slecht is. ,,Maar asfalteren heeft geen zin, nu er nog bouwverkeer overheen rijdt. Maar verder doen we alles wat we kunnen doen. Onze verkeerskundigen zijn er druk mee bezig. Het komt goed, maar het duurt nog even.”
Frans van Zaalen vroeg aandacht voor de maximumsnelheid op de Rhoonse Baan en Portlandse Baan. Wethouder Heezen beloofde ook dat aan te pakken, in het laatste kwartaal van dit jaar.

Een foto van de Tijsjesdijk die werd getoond aan de commissie.

Advertenties uit de krant