Afbeelding

Inzetten op duurzaamheid

Verkiezingen


ALBRANDSWAARD - Klimaatneutraal in 2035, geen aansluiting meer op het gasnetwerk bij nieuwbouw, zonne-energie en windmolens. Hoe Albrandswaard in 2050 CO2-neutraal zal zijn, moet blijken. De verschillende politieke partijen hadden er in elk geval genoeg ideeën over tijdens het eerste lijsttrekkersdebat op woensdag 31 januari.

Nieuwkomer in het gezelschap James Scharink (GroenLinks) meldde dat zijn partij inzet op een klimaatneutrale gemeente in uiterlijk 2035. ,,Wij willen onder andere geld steken in het helpen van de inwoners met het verduurzamen van hun woningen." Daarnaast pleitte hij ervoor nieuwbouwwoningen niet aan te sluiten op het aardgasnetwerk. ,,Zulke investeringen verdienen zichzelf snel terug."
Ook Hans van der Graaff (PvdA) meende dat de gemeente niet om het thema duurzaamheid heen kan. Hij haalde dezelfde twee oplossingen aan als Scharink en wist waar het geld hiervoor vandaan moet komen: ,,We kunnen dit bekostigen met het geld dat de gemeente krijgt met de verkoop van de aandelen van Eneco."

Martijn Heezen (Stem-Lokaal) was de mening toegedaan dat dit soort zaken landelijk moeten worden aangepakt. Echter, hij had wel kanttekeningen in de kwestie. ,,We zijn voor het opwekken van duurzame energie maar niet ten koste van alles." Hij was daarin bijvoorbeeld voor het scheiden van afval maar tegen de komst van windmolens. Zonne-energie zag hij meer heil in.
Net als Van der Graaff die opperde zonnepanelen op het geluidsscherm langs de A15 te hangen. Scharink was kritisch: ,,Zonne-energie is geen volwaardige vervanger van windenergie. Een groot zonnepark levert hetzelfde op als één windturbine. We hebben nu eenmaal meer wind dan zon in Nederland. En waar je ook een windmolen neerzet; er is altijd iemand niet blij ermee. Laten we het doel voor ogen houden: de energie-omslag. En die windmolens hoeven er niet altijd te blijven staan. Ik denk dat we meer de kant op moeten van het verminderen van ons verbruik. Dan heb je beperkter energieopwekking nodig."

Advertenties uit de krant