Afbeelding

Eerste lijsttrekkersdebat

Verkiezingen

ALBRANDSWAARD - Het eerste lijsttrekkersdebat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart is achter de rug. Acht lijsttrekkers en een lijstduwer gingen in Het Kasteel het gesprek met elkaar aan op de thema's duurzaamheid, wonen en sportvoorzieningen. Tijdens het debat werden de eerste inzichtelijke verschillen waarneembaar.
De tijd die ervoor stond ingepland door de organisatoren RTV Rijnmond en RTV Albrandswaard was echter een uur, waardoor de thema's niet nog verder uitgediept konden worden.
De grootste discussies ontstonden rondom de sportparken en het tekort aan sociale woningen in samenhang met de plaatsing van statushouders.
Sander van der Kaaij (CDA) haalde het vandalisme en de rommel aan bij sportpark Albrandswaard van PSV Poortugaal en Oude Maas. ,,De gemeente moet optreden en het park afsluiten." Hierop werd fel gereageerd door Marco Goedknegt (VVD), Maret Rombout (EVA) en Richard Steger (NAP). Goedknegt: ,,Er zijn afspraken gemaakt dat het sportpark een openbare plek is. Daarnaast is het een illusie te denken dat als je er een hek omheen zet dat het probleem is opgelost." Hij sloot zich bij Richard Steger (NAP) aan dat de oplossing in de handhaving ligt. Hans van der Graaff (PvdA): ,,Als 100 procent zeker zou zijn dat een hek helpt, zouden we het doen. Maar het enige wat je ermee bereikt, is dat de goede jeugd er de dupe van wordt." Backbier (Leefbaar Albrandswaard) opperde daarbij om anders een hek te plaatsen dat om 23 uur sluit. James Scharink (GroenLinks): ,,Het vandalisme is op geen enkele manier goed te praten, maar er is niets te doen in Poortugaal."

Een ander punt waar alle lijsttrekkers over in gesprek wilden, was het onderwerp wonen. De plaatsing van statushouders werd erin betrokken. Dat er meer sociale woningbouw nodig is, waren de partijen het over eens, maar waar de crux en de oplossing zit, liepen de meningen over uiteen.
Jan Backbier (Leefbaar Albrandswaard): ,,Jongeren en ouderen in Albrandswaard krijgen steeds vaker nul op rekest. Er zijn lange wachtlijsten voor hen. Wij willen dat de sociale samenhang behouden blijft en willen daarom dat 50 procent van woningen aan hen worden toegewezen." (dat is nu 25 procent, red). Frans van Zaalen (CU/SGP) zei dat er vanuit zijn partij gepleit wordt voor ruimte voor een ieder. ,,Maar de wachtlijsten zijn lang; tussen de vijf en zeven jaar. Hierdoor moeten jongeren, die uit huis willen, of ouderen, die bijvoorbeeld dichter bij de kinderen willen wonen, uitwijken naar Rotterdam. De oplossing is zorgen voor goede, betaalbare woningen. En het zogenaamde scheefwonen moet worden tegengegaan."
Maret Rombout (EVA) meende dat goed moet worden gekeken waar het op slot zit. ,,Soms komen woningbouwverenigingen niet eens toe aan de 25 procent die ze hebben om woningen aan mensen uit Albrandswaard toe te wijzen. Omdat ze niet in een bepaalde wijk of buurt willen wonen. Het is belangrijk te kijken wat we gaan bouwen en te zorgen voor een goede doorstroming."
Ook de clustering van de statushouders moet onder de loep genomen worden. De gemeenteraad heeft zich destijds uitgesproken tegen clustervorming, maar dit gebeurt toch, zo zien partijen. Rombout wist te melden dat de woningbouwverenigingen zich momenteel al over dit vraagstuk buigen.
In het heetst van de strijd, toen de discussie feller werd, suste Frans van Zaalen (CU/SGP) de boel snel. ,,Het probleem hier aan tafel is dat we de gunningsfactor aan niemand willen geven. Hoe kunnen we tegen de inwoners zeggen dat we het juiste gaan doen als we elkaar niet met respect behandelen?"

Afbeelding

Advertenties uit de krant