Afbeelding

Katinka: knallend het jaar uit!

Column Column

Net zoals elk jaar stond ik op Oudejaarsdag samen met mijn moeder in de tuin oliebollen te bakken. We waren fanatiek bezig. Een soort traditie: muziekje aan op de achtergrond, alvast proosten met de buren en een heerlijke oliebol, vers uit het vet, proeven. Daar kan geen oliebollenkraam tegen op! We waren bezig met de laatste paar oliebollen totdat we een bizar harde klap hoorde. Van schrik lieten we de oliebol terug in het vet vallen. Vuurwerk. 

Ik ben nogal een sensatiezoeker. Dus ik ben op de fiets naar de scholen gegaan. Daar trof ik een groep van zo’n 50 jongeren, variërend in leeftijd van 10 tot 16 jaar. Ze hitsten elkaar op, schreeuwend en uitdagend. “Faka met jou, gooi die cobra dan!” riepen ze, terwijl de mobiele telefoons in de lucht werden gehouden om alles te filmen.

Het was echt serieuze chaos in de wijk Portland. Gelukkig waren er de boa’s. Zij kwamen in een Bo-Rent busje (hadden ze te weinig eigen busjes of waren die gesloopt?) naar de groep jongeren toe. De situatie escaleerde verder toen de groep van 50 man naar het busje ging rennen. Ik vroeg me af of de ‘playmobielpolitie’ bang was om zelf het doelwit te worden. Logisch ook, ze hebben geen wapens en kunnen zichzelf niet verdedigen. Ze reden snel weg, met hun gehuurde vervoersmiddel.

Onze wijk was niet de enige met problemen dit jaar. In Poortugaal moest zelfs de ME uitrukken. Op 1 januari stonden de media dan natuurlijk ook weer vol met berichten als: “Vuurwerkverbod toch de oplossing?” en “Meer incidenten met vuurwerk”. Ook onze burgemeester gaf tijdens de uitzending van Nieuwsuur aan dat “een vuurwerkverbod zeker een oplossing zou kunnen zijn”.

Maar mevrouw de burgermeester; als je nou echt eerlijk gaat kijken naar de escalaties in onze gemeente dan helpt een vuurwerkverbod écht niet. Die hebben niets te maken met vuurwerk. Dat zijn gewoon bommen. Explosies. Knalvuurwerk is bij wet al verboden sinds 2020. Er moet beter gehandhaafd worden op import van dat illegale vuurwerk. Zorg dat dat vuurwerk ons land niet inkomt. Daarnaast denk ik dat er überhaupt niet genoeg Bo-Rent busjes zijn om zo’n al geheel verbod te handhaven.

Ik stel voor dat we Oud en Nieuw gewoon met heerlijke verse oliebollen, lekker champagne én zelf afgestoken siervuurwerk blijven vieren.

Advertenties uit de krant