Afbeelding

Katinka Willen we meer of minder VVD?

Column Column

Afgelopen woensdag was het dan écht zo ver. Na een periode van interessante campagnes, konden we nu naar de stembus. De peilingen schoten de dagen ervoor alle kanten op. Ik had dan ook geen idee wat de uitslag zou gaan worden. VVD, GroenLinks-PvdA, PVV of toch NSC?

Zelf was ik als stembureaulid aanwezig bij de bibliotheek in Portland. Belangrijk voor de samenleving en ook nog erg leuk om te doen: “Hoe stem ik dan nu op een partij?” en “Mag ik niet gewoon mijn eigen lijst gebruiken?” Je maakt nog wat mee op zo’n dag, zullen we maar zeggen.

Maar even terug naar de campagnes en de resultaten. Dilan Yesilgöz kwam zelfverzekerd over en gaf gelijk al aan premier te willen worden. Daarentegen had Pieter Omzigt de hele campagne nodig om te bedenken of hij zelf wel in het torentje wilde gaan zitten. Frans Timmermans wist het zeker, alles om geen rechts kabinet te krijgen… En Geert Wilders had niet gedacht dat hij überhaupt een kans zou hebben.

Woensdag 22 november om negen uur sloot het stembureau. De spanning steeg. Welke partij zou nu de grootste worden? De uitslag van de exitpoll werd bekend. Pling, pling, pling! De spanning was voorbij. “PVV is de grootste partij met 35 zetels” verscheen als pop-up op mijn telefoon. Tijdens het stemmen tellen, bleek dat ook in Rhoon de PVV de grootste partij was geworden.

Inmiddels heeft Dilan Yesilgös de handdoek in de ring gegooid en heeft ze aangeven niet deel te willen nemen aan het kabinet. Dat is jammer want hierdoor zou ze de puinzooi die ze mede heeft veroorzaakt niet kunnen opruimen.

Dus ook nu wordt het weer spannend. Komt er een kabinet met de VVD of gaan ze voor nieuwe verkiezingen, waar ze wellicht nog minder zetels zullen gaan krijgen. Ik kijk in ieder geval met smart uit naar de formatie-sensatie van deze periode!

VVD, succes met de keuze; willen jullie nu minder VVD of over vier jaar wat meer?

Advertenties uit de krant