Afbeelding

Brandweerman Xander Breuls

Column Column

Lokale bekendheid

Een van de voordelen van een vrijwillige brandweerkazerne in de buurt hebben, is de lokale bekendheid van de brandweermensen. Het zijn vaak mensen die een groot netwerk in de gemeente hebben en dus ook bekend zijn op veel plekken. Voor ons is het dus zaak om zoveel mogelijk in ons verzorgingsgebied te oefenen. Maar het is niet alleen gunstig voor óns. Zo bleek een tijd geleden bij een brand bij een bedrijf in Rhoon.

Een aantal jaren geleden hebben wij een grote oefening gedaan in het pand van dit bedrijf. De eigenaar was zo vriendelijk om ons toegang te geven tot zijn loods en kantoorpand. We hebben hier een mooi scenario gemaakt en met meerdere voertuigen de oefening gedraaid. Zo werden we dus bekend met de belangrijke details van dit bedrijf en haar directe omgeving.

Enkele jaren later kregen we een brandmelding op dit adres. Aanrijdend zagen we de vlammen al hoog uit de achterzijde van het kantoorgedeelte komen. Omdat we al precies wisten waar we de wagen moesten opstellen, waar de waterwinning was en waar de ingang was, konden we zeer snel de brand gaan blussen. We stootten snel door naar boven, waar we wisten dat het dakterras was. De eigenaar kwam ook ter plaatse en vroeg zeer vriendelijk: “Ik weet dat het teveel gevraagd is, maar er staat een hele bijzondere motor op een bepaalde plek. Misschien is die nog te redden?” Aangezien we al wisten waar de brand was, waar de motor stond en hoe we snel de brand konden blussen, hebben we de motor ook nog veilig kunnen stellen nadat we de brand geblust hadden. Zo zie je maar dat een oefening bij een bedrijf zomaar de redding van dat bedrijfspand zou kunnen betekenen.

Dus bedrijven die graag willen dat we een keer komen oefenen en wellicht samen met de BHV organisatie optrekken tijdens een “incident”: meld je aan!


Advertenties uit de krant